Της Ζωής Τόλη

Η παράσταση που ξεχώρισε για τη μοναδικότητα της την περασμένη χρονιά ήταν “Τα  πέντε στοιχεία” βασισμένη στη θεωρία του Ησίοδου, σε κείμενα και μουσική του Τάκη Μπουρμά. Η κόρη του Αννα,  πρωταγωνίστρια της παράστασης συγκλονίζει με τη σκηνική της παρουσία, καθώς τραγουδάει, χορεύει, παίζει πιάνο και κρουστά και κυρίως καθηλώνει το κοινό ανάμεσα στο όνειρο και την αλήθεια. Η  Αννα, αν και σε περιοδεία βρήκε το χρόνο να μιλήσει στη Ζωή Τόλη και το enetpress.g και την ευχαριστούμε θερμά. 

– Είστε σε περιοδεία με “Τα πέντε στοιχεία”, τα οποία ήταν sold-out όπου παίχτηκαν. Γιατί ήταν το όνειρό σας να ανεβάσετε αυτή τη μουσικοθεματική παράσταση;

Το όνειρο μου ήταν ουσιαστικά να παρουσιάζω την μουσική με αυτόν τον τρόπο, μέσα από τον συνδυασμό των τεχνών. Η μουσική, το θέατρο αλλά και ο χορός μπορούν και εμένα αλλά και τον ακροατή να τον φέρουν στην ψυχική κατάσταση που θεωρώ ιδανική έτσι ώστε η τέχνη να κάνει σωστά την δουλειά της. Το θέμα της παράστασης αλλά και τα κείμενα της προέκυψαν από τα τραγούδια των 2 προσωπικών μου δουλειών που έχει γράψει ο πατέρας μου Τάκης Μπουρμάς. Έτσι ο συνδυασμός του ονείρου της αλήθειας και της πραγματικότητας έφεραν τις παραστάσεις και στην συνέχεια τον κόσμο που τις τίμησε και τις τιμά με την παρουσία του.

– Παρουσιάζετε, ερμηνεύετε και σκηνοθετείτε. Πώς καταφέρνετε να είστε τόσο καλή και στις τρεις αυτές δράσεις;

Νομίζω επειδή δεν τις θεωρώ τρείς αλλά μία. Θεωρώ ότι το ένα συμπληρώνει το άλλο και δεν μπορεί μόνο του να σταθεί κανένα. Από την άλλη προετοιμάζομαι χρόνια για αυτό έχω σπουδάσει αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων  που με κάνει να έχω καλή αίσθηση και αισθητική του χώρου. Μουσικές και φωνητικές σπουδές κάνω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Είμαι πτυχιούχος αριστούχος κλασσικού πιάνου και ανωτάτων θεωρητικών της μουσικής. Επίσης αρκετά χρόνια κάνω χορό πάνω στο σύστημα της Martha Grahamm και πρόσφατα ξεκίνησα και υποκριτική.

  -Έχετε πει κάποτε ” Τίποτε δεν μπορείς να κερδίσεις, αν δεν χάσεις κάτι”.

Αυτή η φράση εντάσσεται στη γενικότερη κοσμοθεωρία σας ή αφορά συγκεκριμένη περίοδο της ζωής σας;

Εντάσσεται γενικότερα στην κοσμοθεωρία μου! Θεωρώ ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς κόστος είτε σωματικό είτε πνευματικό είτε αν θες και χρονικό, όσο για το χρηματικό είναι σε όλα δεδομένο. Η δημιουργία εκτός από το ταλέντο θέλει αφοσίωση, γνώση, έρευνα και χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι θα αφήσεις πολλά πίσω αλλά στο τέλος θα κερδίσεις αυτά που πραγματικά αγαπάς. Τίποτα δεν γίνεται τυχαία, τίποτα δεν γίνεται χωρίς δουλειά.

 -Τα στοιχεία της παράδοσης και η επαφή σας με την αρχαία ελληνική φιλοσοφία σε τι επίπεδο σας επηρεάζουν ολιστικά ως προσωπικότητα;

Τα τελευταία χρόνια με επηρεάζει πολύ. Θεωρώ ότι αν η κοινωνία αντί στην πολιτική στηριζόταν στην φιλοσοφία θα ήμασταν χιλιάδες χρόνια μπροστά. Έχω αρχίσει και βλέπω τον κόσμο με άλλο μάτι, πρώτα από όλα βλέπω πόσες άπειρες πλευρές έχει π.χ ένα αντικείμενο, βλέπω πως μπορεί να δημιουργήθηκε, σκέφτομαι πόσοι άνθρωποι ξόδεψαν την ζωή τους, το χρόνο τους, αλλά και την σκέψη τους για να μπορώ εγώ σήμερα με άνεση να βάζω μια μπουγάδα μέσα σε ένα πλυντήριο.

Έχω αρχίσει και έχω γνώση του μεγέθους μου πόσο μικρή και παράλληλα πόσο μεγάλη είμαι και την δύναμη κρύβει ξεχωριστά ό κάθε ένας από εμάς. Βλέπω το ανθρώπινο σώμα σαν ένα μικρό σύμπαν άπειρες αμέτρητες λειτουργίες και μικροοργανισμοί που ένα από αυτά να διαταραχτεί το σώμα νοσεί. Για μένα αυτός ο κόσμος είναι ότι πιο πολύτιμο έχω και παράλληλα είναι αυτό που με βοηθάει να νιώθω ελεύθερη και να δημιουργώ. Είναι η έμπνευση μου!

 – Πόσο καταλυτικό είναι για σας να δουλεύετε με τον πατέρα σας, το μουσικό, στιχουργό, συνθέτη Τάκη Μπουρμά και με μια ομάδα μουσικών;

Είναι μια ρίζα, μόνος κανείς δεν πάει μακριά! Ο πατέρας μου έχει ένα σημαντικό μέρος ευθύνης για αυτό που είμαι σήμερα. Οι μουσικοί και συνεργάτες είναι ένα σημαντικό κομμάτι της πορείας αυτής, γιατί εκτός από την προσωπική τους αυτοθυσία δίνουν και ένα τεράστιο κομμάτι της ψυχής τους που έμενα με τιμά αλλά με κάνει να ελπίζω στο ότι υπάρχει ζωή ακόμα σε αυτό τον πλανήτη. Συνυπάρχουμε, συμπορευόμαστε και αγαπάμε βαθιά ο ένας τον άλλο, είμαστε μια ομάδα που λειτουργεί με υγεία!

– Πού οφείλεται κατά τη γνώμη σας αυτή η τεράστια καλλιτεχνική επιτυχία της παράστασης “Τα πέντε στοιχεία”;

Θεωρώ πρώτα ότι οφείλετε στην αλήθεια της και μετά στην πρωτοτυπία της! Ο κόσμος έχει συνδέσει την μουσική καθαρά με την διασκέδαση, αυτό εμένα δεν με βρίσκει συμφωνεί, η μουσική είναι η πιο δυνατή και άμεση τέχνη, θεωρώ ότι έχει πολύ πιο σημαντικές ιδιότητες. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται αυτές τις ιδιότητες και τις μεταδίδει από στόμα σε στόμα. Ανακαλύπτει ένα νέο κόσμο και κυρίως ανακαλύπτει τον δικό του κόσμο που με την πίεση της καθημερινότητας τον αφήνει παραμελημένο και δεν του δίνει καν το χώρο που του αξίζει.

– Ποιος είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην προσωπική ζωή του καλλιτέχνη και σ’αυτό που εκπέμπει από τη σκηνή;

Η ισορροπία, μια ανισόρροπη προσωπική ζωή σημαίνει μια ανισόρροπη σκηνική παρουσία. Για μένα ότι βιώνεις στην προσωπική σου ζωή το βγάζεις με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο στην σκηνή. Άρα ο καλλιτέχνης πρέπει να έχει φροντίσει να έχει την βάση του σταθερή και καθαρή για να μπορεί να δώσει στο κοινό του μια ηρεμία. Εγώ σε αυτό τον τρόπο στηρίζομαι μιας και στόχος μου είναι η κάθαρση και η αφύπνιση. Πρώτα καθαρίζω και μετά ξεσηκώνω!

– Πιστεύετε ότι αρκεί μόνο το ταλέντο στην πορεία μιας διαδρομής στο τραγούδι και γενικά στο χώρο της τέχνης;

Όχι! Το ταλέντο είναι μια φοβερά παρεξηγημένη ιδιότητα. Θα δώσω ένα παράδειγμα, μπορείς να αφεθείς να σε χειρουργήσει ένας αδούλευτος και ασπούδαστος γιατρός, αλλά ταλαντούχος; Εγώ δεν θα καθόμουν.

– Ποια είναι τα δομικά στοιχεία της δικής σας βιοθεωρίας, εν μέσω αυτής της ρευστότητας των αξιών;

Θεωρώ ότι όταν ο άνθρωπος αποκτήσει βαθιά συνείδηση πράγμα που προσπαθώ καθημερινά, θα πάψει να βλέπει τις αξίες με αυτή την ρευστή οπτική γωνία. Ο άνθρωπος που έχει κάτι μέσα του δεν χάνετε για μένα ποτέ, θα πάρει και αυτό που του αξίζει αλλά το πιο βασικό δώρο που θα αποκομίσει θα είναι η ψυχική του υγεία και η ουσιαστική ευτυχία.

– Ποιο είναι το ύφος και η αισθητική της επόμενης δισκογραφικής σας δουλειάς;

Πρώτα από όλα είναι η πρώτη δισκογραφική δουλειά που γράφω και τη μουσική και το στίχο. Πρόκειται για ένα κοινωνικό δίσκο που μιλάει για το τώρα και για το πάντα. Ηχητικά θα χρησιμοποιήσω έκτος από το βασικό μου όργανο το πιάνο, συχνότητες και ήχους που σπάνια ακούμε. Οι ηλεκτρονικοί σύγχρονοι ήχοι σε συνδυασμός με τα πιο κλασσικά όργανα όπως το πιάνο και το βιολί μου έχουν ανοίξει ένα δρόμο που πάντα ονειρευόμουν ηχητικά. Δεν θα πω παραπάνω πληροφορίες γιατί θεωρώ ότι τα πολλά λόγια είναι φτώχια, περιμένω το αποτέλεσμα με μεγάλη λαχτάρα !

– Η ζωή σας θα είχε ιδιαίτερο νόημα αν έλειπαν η μουσική και το τραγούδι;

Νόημα πιστεύω θα είχε αλλά σίγουρα δεν θα είχε στόχο.