Μετά το σκωτσέζικο ντους ο Αλέξης Τσίπρας ψάχνει ένα ανταποδοτικό κτύπημα για να αλλάξει το κλίμα δυσφορίας και απογοήτευσης από την πόρτα της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Σε αλλεπάλληλες επαφές με τους συνεργάτες του πέφτουν στο τραπέζι η πρόωρη έξοδο στις αγορές μέσα στο Ιούλιο.

Δύο είναι οι εισηγήσεις που δέχεται, μια να περιμένει για το Σεπτέμβρη και μια για πιο γρήγορα.

Υπάρχει ο φόβος  για αποτυχημένη απορρόφηση των ελληνικών ομολόγων γεγονός που θα πλήξει εκ νέου της αξιοπιστία τους.

 

Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι οι δημόσιες αναφορές του πρωθυπουργού -διόλου τυχαία- έχουν πληθύνει. Μόλις χθες, στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων υπογράμμισε τη θετική αντίδραση των αγορών. Και ότι τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων βρέθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα από την έναρξη της κρίσης, ενώ σημείωσε πως η χώρα βρίσκεται πολύ κοντά στην έξοδο προς τις αγορές.

Ενώ και τα μηνύματα Ρέγκλινγκ τα οποία και… διαβάζουν με προσοχή στο Μαξίμου τοποθετούν επιστροφή στις αγορές εντός του 2017 ή το 2018, εφόσον το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων συνεχιστεί με επιτυχία.

Mε ενδιαφέρον τέλος αναμένεται η ομιλία του Τσίπρα αύριο το βράδυ στο συνέδριο του economist με βασικό αντικείμενο συζήτησης τις οικονομικές εξελίξεις, με φόντο το κλείσιμο της συμφωνίας. Το αφήγημα της πετυχημένης συμφωνίας αρχίζει να ξεθωριάζει γιατί δεν έχει εκταμιευτεί η δόση ακόμα και το μέτωπο των σκουπιδιών «βρωμίζει» την εικόνα της κυβέρνησης.