Ο κάπτεν Γουέιν Ρούνεϊ μετά από 13 ένδοξα χρόνια έφυγε απ’ το Μάντσεστερ και γυρίζει σπίτι του. Μαζί του παίρνει μια ολόκληρη εποχή και την αφήνει στην ιστορία.

Γουέιν Ρούνεϊ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν μέχρι τώρα δυο ονόματα αυτονοήτως συνδεδεμένα. Ο κάποτε ορμητικός πιτσιρίκος γέρασε στο Μάντσεστερ, αφού πήρε τη σκυτάλη της αρχηγίας απ΄τον Ράιαν Γκιγκς  και αφού κατέκτησε τα πάντα με την θρυλική ομάδα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Τώρα στα 32 σχεδόν, γυρίζει στην Έβερτον, την παιδική του αγάπη που τον ανέδειξε και του άνοιξε το δρόμο για τη δόξα. Πριν από 13 χρόνια άρχισε η σχέση του με τη Γιουνάιτεντ.

Οι συνεργάτες του Φέργκιουσον τον είχαν υπόψιν ήδη από το 2000 όταν έπαιζε στην Κ15 της Έβερτον. Εκείνη την εποχή όμως ήταν πολύ δύσκολο να πάρεις παίκτη από ακαδημία άλλης ομάδας, δήλωσε ο Τζιμ Ράιαν επικεφαλής των ακαδημιών της Γιουνάιτεντ. Τέλη Αυγούστου 2004 τελικά έκλεισε η μεταγραφή στα 25,5 εκατ. στερλίνες (37 εκατ. ευρώ). Τότε όμως ο Γουέιν είχε ήδη καταθέσει τα διαπιστευτήριά του.

Τη σεζόν 2003-2004 στα 17 του πέτυχε 9 γκολ στην premier league με την Έβερτον. Αλλά αυτό ήταν το λιγότερο. Ο θόρυβος που προκάλεσε ο ελληνικός θρίαμβος στο αλησμόνητο EURO 2004, έκανε πολλούς να ξεχάσουν τα κατορθώματα του μικρού Γουέιν. Ο Ρούνεϊ έβαλε 4 γκολ για την Αγγλία, (δυο και δυο σε Ελβετία και Κροατία). Βγήκε 2ος σκόρερ της διοργάνωσης μαζί με τον μετέπειτα συμπαίκτη του Ρουντ Φαν Νιστελρόι, (πίσω μόνο απ΄τον Τσέχο Μίλαν Μπάρος της Λίβερπουλ).

Τα γκολ του Ρούνεϊ στο EURO 2004:

https://www.youtube.com/watch?v=mY-bndq8i5w

Τα πρώτα δυο χρόνια

Ο Φέργκιουσον θαμπώθηκε και τον ζήτησε για βασικό στη Γιουνάιτεντ απ΄τα 18 του. Αμέσως δικαιώθηκε. Το Σεπτέμβρη του 2004 ο Ρούνεϊ έκανε χατ-τρικ στο ντεμπούτο του στο Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στη Φενέρμπαχτσε ! Πήγε στη Μάντσεστερ σε μια εποχή που όλοι έψαχναν τον τρόπο να εκθρονίσουν την αήττητη Άρσεναλ του Βενγκέρ. Η Τσέλσι είχε γίνει και αυτή υπερδύναμη με το Μουρίνιο ενώ ο Φαν Νιστελρόι πάσχιζε μάταια να ρίξει απ΄την κορυφή των σκόρερ τον άφταστο Τιερί Ανρί. Ο Ρούνεϊ έβαλε 11 γκολ το 2005 και 16 το 2006. Η Τσέλσι βέβαια πήρε δυο συνεχόμενους τίτλους με μπροστάρη τον Ντρογμπά.

Η πενταετία της απόλυτης ακμής

Η ώρα της Μάντσεστερ όμως είχε φτάσει διότι Ρούνεϊ και Κριστιάνο Ρονάλντο είχαν πια ωριμάσει. Απο το 2007 μέχρι το 2011 η Μάντσεστερ πήρε 4 απο τα 5 πρωταθλήματα και έπαιξε σε 3 απο τους 5 τελικούς Τσάμπιονς Λιγκ κερδίζοντας έναν το 2008. Ο Ρονάλντο ασυναγώνιστος πια, πήρε τη θέση του στο γαλαξία των αστέρων της Μαδρίτης, αλλά ο Ρούνεϊ έμεινε εκεί βάζοντας συνεχώς πάνω από 10 γκολ ανά σεζόν.

Μετά την αποχώρηση του Πορτογάλου πάλεψε στα ίσια να βγει πρώτος σκόρερ στην Αγγλία. Το 2010 δεν πρόλαβε παρά τρία τον Ντρογμπά, (26 με 29) και το 2012 ξανά παρά τρία τον Φαν Πέρσι (27 με 30). Το 2013 πήρε το τελευταίο πρωτάθλημα αποχαιρετώντας τον Σερ Άλεξ. Τότε τελείωσαν και τα χρόνια της ηγεμονίας των “διαβόλων” λόγω και της ραγδαίας ανόδου της συμπολίτισσας.

Τα 10 καλύτερα ευρωπαϊκά γκολ του Ρούνεϊ:

https://www.youtube.com/watch?v=SXdp9yOxxlQ

Η μετάβαση και η αιώνια κορυφή

Η ευρωπαϊκή παρακμή είχε έρθει μαζί με τους προπονητές Μόγιες και Φαν Χάαλ. Στα χρόνια των δυο, η θέση του 1ου αρχηγού πια Ρούνεϊ άλλαξε μέσα στο γήπεδο. Τον έβαζαν μια δεκάρι, μια κεντρικό μέσο, η πλάγιο επιθετικό. Τον έκαναν και μόνιμο εκτελεστή των στημένων φάσεων. Όλα μπορούσε να τα κάνει ο Γουέιν με επιτυχία. Όλα τα τρόπαια κατάφερε να τα πάρει. Θα μείνει χαραγμένος για πάντα στη μνήμη των οπαδών για το μαγικό ανάποδο ψαλίδι που έκρινε το ντέρμπι κόντρα στη μισητή Σίτι το 2011.

Το σημαντικότερο, το πέτυχε φέτος στην τελευταία του χρονιά. Έγινε ο 1ος σκόρερ στην ιστορία της ομάδας. Ξεπέρασε τα 249 γκολ του θρυλικού Μπόμπι Τσάρλτον με το φοβερό απευθείας φάουλ απέναντι στη Στόουκ στις 21 Γενάρη. Είπε αντίο σηκώνοντας και το Europa League το Μάιο. Ο τελικός απολογισμός είναι αξιοζήλευτος : 1 Τσάμπιονς Λιγκ (2008), 1 Παγκόσμιο Συλλόγων (2008), 1 Γιουρόπα Λιγκ (2017), 5 πρωταθλήματα Αγγλίας (2007,2008,2009,2011,2013), 1 Κύπελλο (2016), 3 Λιγκ Καπ (2006,2010,2017) και 4 Σούπερ Καπ (2007,2010,2011,2016).

Το ιστορικό ανάποδο ψαλίδι με τη Σίτι:

Η παλιννόστηση

Η Μάντσεστερ πήρε το Λουκάκου και άφησε το Ρούνεϊ να γυρίσει στην πατρίδα του στο Λίβερπουλ, χωρίς αντίτιμο. Ο Γουέιν δήλωσε πως θέλει να φέρει ένα τίτλο στην ομάδα του (τον πρώτο μετά το 1995). Παράλληλα έχει στόχο να κάνει συνεχόμενες καλές εμφανίσεις με κίνητρο την κλήση του στην εθνική Αγγλίας για το παγκόσμιο κύπελλο του χρόνου.

 

Είπε ότι ο πιο χαρούμενος όλων για την επιστροφή του, είναι ο πατέρας του. “Είναι φανατικός Εβερτονιανός και τώρα αντί να τρέχει συνεχώς στο Μάντσεστερ για να με δει, θα οδηγάει μόνο 5 λεπτά μέχρι το γήπεδο”.

O Ρούνεϊ δικαίως λογίζεται απο την κοινή γνώμη στην κορυφαία τριάδα Άγγλων ποδοσφαιριστών του 21ου αιώνα, μαζί με τους Λάμπαρντ και Τζέραρντ. Το ποιος είναι καλύτερος απο τους τρεις, είναι απλώς θέμα γούστου.