Του Βασίλη Κ. Καλαμαρά

Με γερό αντίπαλο το Γιουρομπάσκετ στο οποίο εκτιμάται ότι η εθνική ομάδα καλαθοσφαίρισης θα πλασαριστεί στις πρώτες θέσεις, ανοίγει την Παρασκευή στις 6 το απόγευμα το 46ο Φεστιβάλ Βιβλίου στον υπαίθριο χώρο του Ζαππείου Μεγάρου. Τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν το βράδι της Δευτέρας (8 μ.μ.), από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Το φεστιβάλ, το οποίο θα κρατήσει ώς τις 17 του μήνα, διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου, με κεντρικό αφιέρωμα «Βιβλίο-Θέατρο-Κινηματογράφος». Με το σωματείο των εκδοτών συνεργάζονται η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της Γιούνισεφ, το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν.

Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Αθηναίων και του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Πολύτιμη είναι η υποστήριξη του θεσμού από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.

Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν άλλα δύο κομβικά αφιερώματα, με αφορμή δύο επετείους:

Στο Νίκο Καζαντζάκη («Νίκος Καζαντζάκης: Θεατρικός, τηλεοπτικός, κινηματογραφικός»), που φέτος συμπληρώνονται εξήντα χρόνια από τον θάνατό του (1957).

Στην Οκτωβριανή Επανάσταση, καθώς γιορτάζουμε τα στρογγυλά εκατό χρόνια της από την κήρυξή της («Οκτωβριανή Επανάσταση, 100 χρόνια: Διαρκής έμπνευση για συγγραφείς και κινηματογραφιστές»).

Στο πλαίσιο του κεντρικού αφιερώματος του αλληλοεπηρεαζόμενου τρίπτυχου «Βιβλίο-Θέατρο-Κινηματογράφος» θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες εκδηλώσεις:

*«Η ΕΡΤ και η συμβολή της στο Βιβλίο, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο» (ΕΡΤ).

*«-Τι διαβάζετε, Κύριε μου;

-Λόγια, λόγια, λόγια…» (Εθνικό Θέατρο).

*Από τη σελίδα στη σκηνή και ο ρόλος ενός κρατικού θεάτρου σε μια εποχή αλλαγών» (Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος).

*«Θέατρο Τέχνης-Έλληνες θεατρικοί συγγραφείς τα τελευταία 30 χρόνια» (Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν).

*«Βιβλίο, κινηματογράφος και κινηματογραφική εκπαίδευση» (Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου).

«Ζητούμενο μας πάντα είναι το φεστιβάλ του βιβλίου», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΚΒ Γρηγόρης Πλαστάρας σε συνέντευξη Τύπου, «να αποτελεί ένα άνοιγμα υποδοχής, φιλοξενίας και συνεργασίας με σημαντικούς πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς, αλλά και ξεχωριστά με τον κάθε πολίτη».

Από την πλευρά της, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, -στον χαιρετισμό της- στάθηκε στο κεντρικό αφιέρωμα, μέσα από το οποίο το φετινό 46ο Φεστιβάλ Βιβλίου, «εξετάζει τις αστείρευτες, δημιουργικές δυνάμεις του θεάτρου και του κινηματογράφου και τους όρους με τους οποίους η ζωντανή τους έκφραση και μνήμη διασώζονται μέσα από την παραγωγή των εκδοτικών οίκων που αντιστέκονται στην κρίση».

Τη φετινή αφίσα του φεστιβάλ, την υπογράφει με έργο του ο Θεόδωρος Πανταλέων.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Πέμπτη: 6– 10. 30 μ.μ., Παρασκευή και Σάββατο: 6-11μ.μ., Κυριακή 10.30 π.μ.-3 μ.μ. & 6-10.30μ.μ.

Για περισσότερες πληροφορίες: τηλ.: 210-3303942, 210-3302523 & www.sekb.gr.