Ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση του Φετιχέ τζαμιού που έμπαζε νερά από τη στέγη και παραδίδεται στο κοινό ως επισκέψιμο μνημείο και εκθεσιακός χώρος.

Η αποκατάστασή του που ήταν αίτημα και του προέδρου Ερντογάν προς τον Γ. Παπανδρέου το 2010 έγινε με κονδύλια από το ΕΣΠΑ. Πρόκειται για ένα σημαντικό μνημείο της παλιάς Αθήνας. Οικοδομήθηκε δίπλα στη Ρωμαϊκή Αγορά, το 1458, ως ευκτήριος οίκος στον Μωάμεθ τον Πορθητή (Fatih), όταν εκείνος επισκέφθηκε την Αθήνα.

Σύμφωνα με νεώτερη χρονολόγηση το κτήριο που βλέπουμε σήμερα, καθώς το Φετιχιέ τζαμί έχει περάσει πολλές περιπέτειες, είναι του 1668-1670. Θεωρείται το παλαιότερο δείγμα του αρχιτεκτονικού τύπου «quatrefoil» λόγω της διαμόρφωσης της στέγης σε τέσσερα τεταρτοσφαίρια για την αντιστήριξη του κεντρικού τρούλου. Ο τύπος αυτός απαντάται σε σπουδαία τεμένη της Κωνσταντινούπολης (Sehzade Mehmed Mosque, Blue Mosque, Yeni Cami) και θεωρείται ότι έχει ως πρότυπο τον ναό της Αγίας Σοφίας.

Η έφορος Αρχαιοτήτων Αθηνών Ελένη Μπάνου οργανώνει μια φωτογραφική έκθεση για το έργο αποκατάστασης του μνημείου. Ετσι, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει την πορεία που ακολουθήθηκε κατά την αναστήλωση του ιστορικού αυτού τζαμιού. Το έργο έγινε από την Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων σε συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών.

Από τις ίδιες υπηρεσίες οργανώθηκε και η έκθεση η οποία δεν περιλαμβάνει κανένα αρχαίο αντικείμενο. Τον προσεχή Νοέμβριο όμως θα γίνει εκεί μία έκθεση αφιερωμένη στον Αδριανό, γιατί φέτος γιορτάζεται το Ετος Αδριανού. Τότε, θα παρουσιαστούν και λίγα αρχαία αντικείμενα.

Την μελέτη αναστήλωσης του τζαμιού υπογράφουν οι αρχιτέκτονες Παναγιώτης Μπίρταχας και Νίκη Σαλεμή, η πολ. μηχανικός Ελένη Ζαρογιάννη, ο τοπογράφος Βασίλης Μπάκας και ο φωτογράφος Συμεών Γεσαφίδης. Αντιμετώπισαν τα σοβαρά προβλήματος που είχαν δημιουργηθεί μετά το σεισμό τυ 1981. Ρωγμές, ιδιαίτερα στη δυτική τοιχοποιία και ένα άνοιγμα στη στέγη επέτρεπαν στα νερά της βροχής να εισχωρούν στο κτήριο και να το ερειπώνουν. Χρειάστηκε βεβαίως να γίνει και αισθητική αποκατάσταση της αρχικής όψης, εσωτερικά και εξωτερικά.

Το Φετιχιέ Τζαμί μέχρι την απελευθέρωση διέθετε έναν μιναρέ που έπειτα γκρεμίστηκε και το κτήριο χρησιμοποιήθηκε ως φρουραρχείο της φυλακής που ήταν στα κτήρια του Μεντρεσέ. Τότε, ανεγέρθη στην δυτική τοιχοποιία επίμηκες κτήριο για την ενδιαίτηση της φρουράς. Επίσης, χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη αλευριού.

Στα ανατολικά του ακούμπησαν οι τοίχοι των κλιβάνων του στρατιωτικού αρτοποιίου κι όλα αυτά τα προσκτίσματα καθαιρέθηκαν το 1920-23. Μετά την αποκατάσταση Ορλάνδου χρησιμοποιήθηκε ως αρχαιολογική αποθήκη. Εν τω μεταξύ το 1967 μετά από απόπειρα εμπρησμού καταστράφηκε το ξήλινο θύρωμα της πόρτας εισόδου το οποίο αντικαταστάθηκε με μεταλλικό. Παρέμεινε αρχαιολογική αποθήκη μέχρι τα τελευταία χρόνια. Οι αρχαιότητες απομακρύθηκαν κι άρχισε το έργο αποκατάστασης του μνημείου.