Δημόσια ανάγνωση της Οδύσσειας θα ξεκινήσει στις 24 Μαρτίου από την Αθήνα σε 24 χώρες και 40 γλώσσες του κόσμου. Η «Οδύσσεια 24», όπως λέγεται αυτή η δράση, διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Αρχαίων Ελληνικών και Λατινικών (https://festival-latingrec.eu/), με έδρα τη Λιόν της Γαλλίας.

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, σε συνεργασία με την Ελληνογαλλική Σχολή Ευγένιος Ντελακρουά συμμετέχουν στη δράση «Οδύσσεια 24». Έτσι, την Παρασκευή 24 Μαρτίου και ώρα 11 θα ξεκινήσει η δημόσια ανάγνωση των ραψωδιών, στην οποία λαμβάνουν μέρος 157 ομάδες που συντονίζουν εκπαιδευτικοί και πολιτιστικοί οργανισμοί από 24 χώρες και πάνω από 150 πόλεις. Ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός γίνεται έτσι το όχημα που ενώνει χώρες, θεσμούς και ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές του φεστιβάλ, χάρη στο κείμενο του Ομήρου αναδεικνύεται η δύναμη και η ομορφιά των λέξεων, οι παραξενιές ενός κόσμου που δεν σταματά να μας γοητεύει και όπου ο καθένας μπορεί να βρει τον εαυτό του…

Σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Μουσείου και συγκεκριμένα στη Συλλογή Γλυπτών, τριάντα μαθητές του ελληνικού και γαλλικού τμήματος της Ελληνογαλλικής Σχολής Ευγένιος Ντελακρουά θα διαβάσουν στα αρχαία και τα νέα ελληνικά τη ραψωδία α της Οδύσσειας (μετάφραση Ζ. Σίδερης, εκδ. Δαίδαλος-Ζαχαρόπουλος), ανοίγοντας τη δημόσια ανάγνωση σε όλο τον κόσμο υπό τη συνοδεία ήχων αρχαίας ανακατασκευασμένης λύρας, από το μουσικό, ειδικό στην αρχαία ελληνική μουσική, δρα Νίκο Ξανθούλη.

Αν και η εκδήλωση δεν είναι ανοιχτή στους επισκέπτες, το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει ζωντανά την ανάγνωση των ραψωδιών σε όλο τον κόσμο από τη σελίδα του Φεστιβάλ στο Facebook: https://www.facebook.com/Odyssee24/.

Όσοι τυχεροί βρεθούν στη Λιόν εκείνη την ημέρα, μπορούν να παρακολουθήσουν επίσης στις 14:00, στο αρχαίο θέατρο της Λιόν, βίντεο με τμήματα των πρωινών αναγνώσεων σε όλο τον κόσμο, καθώς και θεατρική παράσταση εμπνευσμένη από την Οδύσσεια.