Ο γνωστός κυνηγός χαμένων αρχαιοτήτων Χρήστος Τσιρογιάννης εντόπισε και ταυτοποίησε άλλες δύο αρχαιότητες που βγαίνουν στο σφυρί στις 18 Απριλίου 2018 από τους Christie’s στη Νέα Υόρκη.

Από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης όπου εργάζεται σήμερα ως αρχαιολόγος-ερευνητής  ενημερώνει την Ιντερπόλ και τις αμερικανικές αρχές ότι στον κατάλογο της δημοπρασίας των  Christie’s που κυκλοφορεί ήδη περιλαμβάνονται δύο αρχαιότητες ένας ετρουτσκικός αμφορέας και ένα χάλκινο  αγαλματίδιο κάπρου τα οποία ταύτισε με τα κατασχεμένα αρχεία των εμπόρων αρχαιοτήτων Μπεκίνα και Σάϊμς-Μιχαηλίδη.

Πρόκειται για το νούμερο 26 του εν λόγω καταλόγου που παρουσιάζει τον ετρουτσκικό αμφορέα ως προερχόμενο από την γκαλλερί  Gunter Puhze ( από το Freiburg) που αποκτήθηκε από τον σημερινό ιδιοκτήτη του το 1993. Ο κ. Τσιρογιάννης όμως αποδεικνύει ότι το ίδιο αντικείμενο απεικονίζεται σε δύο φωτογραφίες (πολαρόϊντ) που εμπεριέχονται στο αρχείο Μπεκίνα, του γνωστού για την παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων.

Στις φωτογραφίες ο ίδιος αμφορέας εμφανίζεται με χώμα σε μια καρέκλα ή τραπέζι από μπαμπού. Οι εικόνες είναι κολλημένες πάνω σε μία σελίδα Α4 στις 22/6/1993. Ως καταβληθείσα τιμή σημειώνεται 30.000 ελβετικά φράγκα και ως τιμή πώλησης τα 47.000 ελβετικά φράγκα. Καθώς το αγγείο είναι Ετρουτσκικό ο κ. Τσιρογιάννης θεωρεί ότι πρέπει να διεκδικηθεί από το ιταλικό κράτος.

Εχει επίσης εντοπίσει στο νούμερο 48 ένα ρωμαϊκό χάλκινο αγαλματίδιο κάπρου που απεικονίζεται σε δύο επαγγελματικές φωτογραφίες στο κατασχεθέν αρχείο των γνωστών διακινητών αρχαιοτήτων Σάϊμς-Μιχαηλίδη. Οι Christie’s δεν αναφέρουν ως προέλευση βεβαίως τους Σάίμς-Μιχαηλίδη. Δεν είναι ακόμα σαφές ποιά χώρα θα πρέπει να το διεκδικήσει.

Το ίδιο αγαλματίδιο έχει εντοπιστεί το 2012 στα κατασχεθέντα προσωρινά αρχαία εις χείρας του Giacomo Medici, όπου οι ελβετικές και ιταλικές αρχές βρήκαν κατάλογο ελληνικών αρχαιοτήτων. Η Ελλάδα όμως δεν διεκδίκησε τίποτα και τα αντικείμενα επέστραψαν στον Medici. “Ως εκ τούτου, είναι πιθανόν η χώρα που μπορεί να το διεκδικήσει να είναι η Ελλάδα, αν και θεωρητικά ο κάπρος θα μπορούσε να προέρχεται από οποιαδήποτε χώρα που ήταν παλαιότερα μέρος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας» επισημαίνει ο αρχαιολόγος ο οποίος ενημέρωσε προσκομίζοντας και τα σχετικά στοιχεία τις αμερικανικές αρχές.