Ως λαγός του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. και τι ακριβώς σκέφτεται για την μουσουλμανική  μειονότητα της Θράκης λειτούργησε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου και την εκλογή του Μουφτή από την ίδια την  κοινότητα.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε μετά τη Σύνοδο Κορυφής πως συζητιέται εδώ και καιρό αλλά προκαλεί εντύπωση πως έδεσε το θέμα με την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.

 

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε, λέγοντας ότι ήδη έχουν ληφθεί πρωτοβουλίες, στην κατεύθυνση μεταρρυθμίσεων που έχουν να κάνουν με την εργασία, την αύξηση του βιωτικού επιπέδου και αναφέρθηκε στη σαρία.

Για να συμπληρώσει ότι «η συζήτηση αφορά το πως μπορούμε να αμβλύνουμε αντιθέσεις και αυτή είναι η συζήτηση που πρέπει να την κάνουμε. Να φτάσουμε στο σημείο εκείνο που αυτούς που αναγνωρίζει ως θρησκευτικούς ηγέτες η πολιτεία , δεν θα τους αμφισβητεί μέρος της μειονότητας».

 

Γαβρόγλου: Από εκλέκτορες ο Μουφτής 

Οπως διευκρίνισε δε, «το σοβαρό ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί -και νομίζω πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει για συζητήσεις- είναι ο προσδιορισμός του εκλεκτορικού σώματος. Τον Πατριάρχη δεν τον εκλέγει η ρωμαίικη κοινότητα στην Πόλη, δεν τον εκλέγουν καν ιερείς, τον εκλέγουν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Άρα υπάρχει πάντα στην εκλογή των θρησκευτικών ηγετών ένα ειδικό εκλεκτορικό σώμα».

Τελικά υπάρχει μια μορφή παζαριού μεταξύ Τσίπρα-Ερντογάν ώστε να πάρουμε την προφορική δέσμευση για επιστροφή μεταναστών που δεν εγκρίνεται η αίτηση ασύλου και από την ενδοχώρα στην Τουρκία.

Ο ραδιούργος Σουλτάνος λοιπόν δεν ήρθε τυχαία και μένει να δούμε αν υπάρχει και κάτι περισσότερο στο βάθος του τούνελ.