Φανερά ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο κεντρικό δελτίο του Alpha για την επιτυχία της έκδοσης του ελληνικού ομολόγου και ξεκαθάρισε πως έχουμε πολλή δουλειά ακόμα για να μπορεί η χώρα να σταθεί στα πόδια της.

Ισχυρίστηκε πως το μίγμα των επενδυτών είναι καθαρότερο με ανταγωνιστικό επιτόκιο και απάντησε στις προειδοποιήσεις του Σόιμπλε και της Βελκουλέσκου για εκπλήρωση των συμφωνηθέντων, αποτελούν «business as usual».

Οι συγκρίσεις με το ομόλογο Σαμαρά δεν είναι στις ίδιες συνθήκες και καταφέραμε «με σεμνότητα κάναμε ένα αρχικό βήμα για το τέλος των μνημονίων».

Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης της ευρωπαϊκής κοινότητας επιτεύχθηκε σιγά-σιγά και ευελπιστούμε σε χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού, πρόσθεσε.

Υπερασπίστηκε τα οφέλη της συμφωνίας γιατί «μετατρέπουμε τους εταίρους μας σε συνεταίρους της ανάπτυξης».

Η αντιπολίτευση τζογάρει στο μαύρο και ευτυχώς αποτυγχάνει. Δυο χρόνια μετά όλοι οι δείκτες βελτιώνονται και επουλώνονται πληγές. Κάποιοι συμπολίτες μας ραβάνε κουπί αλλά η Ελλάδα ξανασχεδιάζεται με ορίζοντα το 2021.

Για τα αντίμετρα που συσχετίζονται με το χρέος, σημείωσε πως θα κριθούμε στο τέλος αν η χώρα-ασθενής ανταποκριθεί στο σχήμα θεραπείας με ανακτημένη την επιλογή κινήσεων μακριά από την επιτροπεία. Τότε θα αλλάξουμε το φορολογικό μίγμα που τώρα πιέζουν αφόρητα επαγγελματικές ομάδες.

Η επιτυχία του προγράμματος με δημοσιονομικό περιθώριο είναι συνδεδεμένη άρρηκτα με την ανακούφιση των πολιτών με μείωση φορολογικών συντελεστών, της εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ από το 2019.

Το ΔΝΤ πέφτει έξω για επτά χρόνια συνέχεια, δεν μπορεί να μας κουνούν το δάκτυλο, εμείς θα καθορίσουμε το αντισταθμιστικό πακέτο για τα μέτρα μείωσης του αφορολογήτου.

Το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών και το 90% των αγροτών δεν θα επιβαρυνθούν, ο ΕΦΚΑ έχει πλεόνασμα(από -1,5 δις σε +100 εκατ. ευρώ), επέμεινε.

Κάποιοι δυνατοί έκαναν ηλιοθεραπεία στο κατάστρωμα της χώρας έστελναν τα χρήματα έξω, τώρα θα τραβήξουν το κουπί για να μην βυθιστεί το καράβι, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Δήλωσε μη ικανοποιημένος από τις εισπράξεις των φορολογικών ελέγχων αλλά το μεγάλο πάρτι της φοροδιαφυγής σταμάτησε επειδή έχουμε την πολιτική βούληση να το κάνουμε.

Επανέλαβε το mea culpa της θητείας του και εξέφρασε πως ο κυνισμός που αντιμετώπισε ήταν μεγάλος, καταφέραμε να αλλάξουμε την εικόνα της χώρας. Δεν είμαι μετά Χριστός προφήτης αλλά έδωσα την τελευταία ικμάδα για να μη προδώσω την τότε εντολή του ελληνικού λαού. Φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού και κάναμε επώδυνο συμβιβασμό.

Όμως ρωτήσαμε τον ελληνικό λαό και μας διάλεξε να έχουμε το λιγότερο επώδυνο συμβιβασμό. Η μεγάλη αδυναμία των αντιπάλων μας είναι πως δεν πείθουν ούτε ένα για την ανεντιμότητα μας, τόνισε με έμφαση.

 

Ο κ. Βαρουφάκης θέλει να κάνει καριέρα συγγραφέα, το εξάμηνο του 2015 ήταν μια μεγάλη μάχη και δεν πρέπει να την ευτελίζουμε με το υπερεγώ του. Καλές πωλήσεις του εύχομαι.

Απερρίφθη στη Βουλή η πρόταση για εξεταστική και δεν μπορούμε να ακολουθούμε το άγχος του κ.Μητσοτάκη με θέματα που έχουν εξαντληθεί. Δεν μπορώ να του πω πως θα αντιπολιτεύεται αλλά σε λίγο θα τον δούμε αγκαλιά με τον Βαρουφάκη.

 

Υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης με την Δικαιοσύνη και αυτό είναι φαινόμενο των καιρών μας, υπάρχουν αποφάσεις που δεν συνάδουν με το δίκαιο. Η διάκριση των εξουσιών δεν αμφισβητείται άλλο ανεξάρτητη και άλλο ανεξέλεγκτη Δικαιοσύνη, υπογράμμισε.

Τεράστια υποκρισία της αντιπολίτευσης  για το θέμα Θάνου και προκάλεσε να του πουν πότε έγινε μια παρέμβαση από την κυβέρνηση του.

Για το θέμα ασφάλειας δήλωσε πως είμαστε από τις πιο ασφαλείς χώρες, έχουμε ρεκόρ τουριστών και υπενθύμισε τι γινόταν επί κυβερνήσεων της Ν.Δ.

Για την κόντρα με την Τουρκία, ανέφερε τη  πίστη του για να προστατεύσεις την χώρα σου, κτίζεις φιλίες με τους γείτονες της, πήγα τρεις φορές εκεί. Ο γεωπολιτικός ρόλος μας αναβαθμίστηκε και η αστάθεια της επηρεάζει τη συμπεριφορά της. Θα υπερασπιστούμε τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα και καταφέραμε να έχουμε ευθυγράμμιση και στο Κυπριακό.

Κλείνοντας έδωσε το στίγμα:τώρα έχουμε μεγαλύτερη αισιοδοξία για το μέλλον της πατρίδας μας, θα κριθούμε τον επόμενο χρόνο. Δεν θα έχουμε τέταρτο μνημόνιο και η επόμενη μέρα θα είναι καλύτερη, να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος αυτός είνια ο φόβος των Ευρωπαίων. Το μοντέλο ισχυρής Ελλάδας μέσω χρηματιστηρίου δεν απέδωσε, επενδύουμε στην παραγωγή, την καινοτομία και τις start up επιχειρήσεις.