Έφοδο στο Υπουργείο Εργασίας έκαναν το μεσημέρι μέλη του ΠΑΜΕ, και συγκρούστηκαν με δυνάμεις της αστυνομίας που βρισκόταν στο κτίριο με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας αστυνομικός.

Το ΠΑΜΕ η ΑΔΕΔΥ και τα σωματεία εργαζομένων αντιδρούν στην τροπολογία με τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και τον τρόπο κήρυξης απεργιών.

Μπροστά στην κατακραυγή η κυβέρνηση αποφάσισε να αποσύρει χθες το βράδυ τις τροπολογίες για την κήρυξη απεργίας και την αποζημίωση από εργατικά ατυχήματα λίγες ώρες μετά την κατάθεσή τους.

Η διάταξη, που αποτελούσε μία πρώτη προσπάθεια να σπάσει το ταμπού του συνδικαλιστικού νόμου, προέβλεπε αλλαγές στο ποσοστό της απαρτίας που απαιτείται για την κήρυξη απεργίας στις γενικές συνελεύσεις πρωτοβάθμιων σωματείων, αυξάνοντας το όριο στο 50% + 1 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών έναντι του 1/3 ή ακόμη και του 1/5 που, κατά περίπτωση, προβλέπει το ισχύον νομικό πλαίσιο.

 

Είχαν προηγηθεί οι αντιδράσεις της ΑΔΕΔΥ, η οποία είχε κηρύξει πανελλαδική στάση εργασίας για σήμερα αλλά και του ΠΑΜΕ που κάλεσε σε συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ υποστηρίζει πως «οι δορυφόροι του ΣΕΒ και των επιχειρηματικών ομίλων, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατέθεσε σήμερα στην Βουλή, σαν το λαγό το χτύπημα του δικαιώματος της απεργίας, της ωμής παρέμβασης με νόμο στα συνδικάτα. Αίσχος! Να πάρουν άμεση, μαχητική, αγωνιστική απάντηση!», ανέφερε σε χθεσινή του ανακοίνωση τονίζοντας ακόμη ότι:

«Οι αγώνες των εργαζόμενων δε θα μπουν στο γύψο! Κάτω τα χέρια από την απεργία!».

Με ανακοίνωσή της, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ καταδικάζει μεταξύ άλλων «με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αιφνιδιαστική κίνηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να φέρει εσπευσμένα στη Βουλή τροπολογία στον συνδικαλιστικό νόμο, με την οποία επιχειρεί να περιορίσει το δικαίωμα στην απεργία, ένα δικαίωμα που κατακτήθηκε με αγώνες και αίμα!».

Οι διαδηλωτές μετά το Υπουργείο Εργασίας πορεύτηκαν προς τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί συγκρούστηκαν και πάλι με τα ΜΑΤ στην προσπάθεια τους να μετακινήσουν τις κλούβες που είχαν παρατάξει οι Αστυνομικοί. Ακολούθησε εκτεταμένη χρήση χημικών και ο κύριος όγκος των διαδηλωτών διαλύθηκε.