Σε ηλικία 65 χρόνων έφυγε χθες και κηδεύεται σήμερα από την Αχειροποίητο Θεσσαλονίκης η αρχιτέκτων-αναστηλώτρια Άννα ή Αννή (για τους οικείους της) Ζόμπου-Ασημή, που αναστήλωσε υποδειγματικά τον Λευκό Πύργο.

Η Αννή γεννήθηκε το 1952 στη Θεσσαλονίκη. Μετά τις σπουδές της στο Παρίσι, στην Αρχιτεκτονική σχολή της Ecole Nationale Superiere des Beaux Arts και Πολεοδομία στο Πανεπιστήμιο Paris VIII, εργάστηκε μαζί με τον επίσης αρχιτέκτονα σύζυγό της, Λάμπρο Ασημή, στην Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Βορείου Ελλάδος και εν συνεχεία στην Αρχαιολογική Υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού.

Ως αρχιτέκτων-αναστηλώτρια της τ. 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων εργάστηκε σε αναστηλωτικά έργα βυζαντινών και οθωμανικών μνημείων της Θεσσαλονίκης και της περιφέρειάς της. Κυριότεροι σταθμοί της πολυετούς σταδιοδρομίας της, έως το 2012 που αφυπηρέτησε, υπήρξαν η βραβευμένη τo 1988 από τη Europa Nostra αναστήλωση του Λευκού Πύργου, εν συνεχεία η αποκατάσταση του ανδρικού τμήματος του Μπέη Χαμάμ (Λουτρά Παράδεισος) και τέλος η στερέωση και αποκατάσταση της βασιλικής Παναγίας Αχειροποιήτου.

Παράλληλα με την αρχιτεκτονική, ασχολήθηκε και με τη ζωγραφική. Έργα της έχουν παρουσιαστεί σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.