Πανδαιμόνιο επικράτησε το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Εσωτερικών όταν περίπου 3000 συμβασιούχοι στην καθαριότητα των Δήμων, πολιόρκησαν το κτίριο, πέταξαν σκουπίδια και έβαλαν φωτιά,  ενώ επιχείρησαν να σπάσουν τα ρολά προστασίας.

Μάλιστα, συμβασιούχοι αλλά και μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΠΟΕ-ΟΤΑ) επιτέθηκαν με μπουκάλια, σκουπίδια και αυγά κατά του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Γιώργου Πατούλη o oποίος συναντήθηκε  με τον υπουργό Εσωτερικών Πανό Σκουρλέτη στο γραφείο του στο υπουργείο.

Νωρίτερα, ο κ. Πατούλης και συνεργάτες του χρειάστηκε να χτυπήσουν την πόρτα του παρακείμενου υπουργείου Εργασίας, που είχε κατεβάσει τα ρολά, για να φυγαδευτεί κάτι που έγινε.

Τα ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων, με αποτέλεσμα μια διαδηλώτρια να μεταφερθεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο λόγω αναπνευστικού προβλήματος. Ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ Νίκος Τράκας  καταγγέλλει  ότι τέσσερις διαδηλωτές  τραυματίστηκαν από τα ΜΑΤ.

ΚΕΔΕ: Στημένα τα επεισόδια

«Οι 3-4 γνωστοί άγνωστοι “επαγγελματίες” προβοκάτορες που είχαν εισχωρήσει στο πλήθος των εργαζομένων στους ΟΤΑ που διαδήλωνε έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών έκαναν “καλά τη δουλειά τους”» αναφέρει η ΚΕΔΕ.

«Πρώτα επιτέθηκαν στην αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Γ. Πατούλη που είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών, στη συνέχεια με τα επεισόδια που προκάλεσαν έδωσαν «άλλοθι» στον υπουργό Π.Σκουρλέτη να μην προσέλθει έγκαιρα στη συνάντηση που ο ίδιος όρισε, προφασιζόμενος λόγους ασφαλείας.

Το συμφέρον των εργαζομένων δεν το υπηρετούν οι ελάχιστοι τραμπούκοι. Οι «στημένες αποδοκιμασίες» σε βάρος των αιρετών της αυτοδιοίκησης έχουν ηθικούς αυτουργούς.

Αυτούς που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την ασφαλή παρουσία των θεσμικών εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης στη συνάντησή τους με τη κυβέρνηση. Μιας κυβέρνησης που στρέφεται συνειδητά σε βάρος των εργαζομένων της Αυτοδιοίκησης» καταλήγει η ΚΕΔΕ.

Σημειώνεται ότι σε πολλές περιοχές του λεκανοπεδίου Αττικής υπάρχει έντονο πρόβλημα καθαριότητας, με σωρούς σκουπιδιών, καθώς από τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα οι υπάλληλοι καθαριότητας έχουν αποκλείσει τα αμαξοστάσια με αποτέλεσμα η αποκομιδή των απορριμμάτων να μην γίνεται καθόλου ή να γίνεται με προβλήματα.

Η κινητοποίηση των εργαζόμενων έρχεται ενώ η χώρα οδεύει προς την κορύφωση της τουριστικής περιόδου. Σήμερα Πέμπτη η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία αντιδρώντας στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να κρίνει αντισυνταγματικές τις παρατάσεις των συμβασιούχων.

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προκηρυχθούν θέσεις μόνιμης απασχόλησης μέσω του ΑΣΕΠ για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των δήμων, των οποίων η επέκταση των συμβάσεων κρίθηκε αντισυνταγματική διατύπωσε πάντως ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

Oι συμβασιούχοι στη συνέχεια πήγαν στη Βουλή, αλλά και εμποδίστηκαν  από τα ΜΑΤ να προχωρήσουν. Τελικά μέσα στη Βουλή μπήκε ολιγομελής αντιπροσωπεία τους, για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Νίκο Βούτση.

Δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκου Τράκα μετά την συνάντηση με την αντιπρόεδρο της Βουλής Τασίας Χριστοδουλοπούλου

 

Οργισμένοι συμβασιούχοι φώναζαν πως «έπρεπε να φέρουν απορριμματοφόρο αυτό δεν είναι τίποτα, πουλημένοι».

Αγανακτισμένοι πολίτες αδειάζουν σκουπίδια στην είσοδο του ΥΠΕΣ και ξηλώνουν το ρολό προστασίας.