Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα, Σάββατο, στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης το σχέδιο οργανωμένης μετακίνησης 72.000 ανθρώπων ώστε να αφαιρεθεί ο πυροκροτητής και να μεταφερθεί η βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που βρέθηκε στην περιοχή σε ασφαλή χώρο.

Ήδη δύναμη του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς έχει δημιουργήσει ανάχωμα γύρω από το σημείο.

Είναι η πρώτη φορά που οι αρχές θα επιχειρήσουν να απομακρύνουν 72.000 ανθρώπους από τις εστίες τους.

Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία μεταφοράς από το ΕΚΑΒ ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού σε δομές, όπου θα διανυκτερεύσουν και θα φιλοξενηθούν μέχρι να λήξει η όλη επιχείρηση.

Ποια δρομολόγια ακυρώνονται

Μετά από σύσκεψη όλων των αρμοδίων φορέων που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αποφασίστηκε η ακύρωση δρομολογίων λόγω της γειτνίασης των γραμμών και του Εμπορευματικού Σταθμού Θεσσαλονίκης του ΟΣΕ με την αποκλεισθείσα περιοχή, καθώς και την απομάκρυνση του σιδηροδρομικού προσωπικού.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Οι αμαξοστοιχίες Αθηνών – Θεσσαλονίκης και αντίστροφα με αριθμούς 50 και 55.
  • Οι αμαξοστοιχίες (Παλαιοφαρσάλου) – Λάρισας – Θεσσαλονίκης με αριθμούς 1594, 1596, 2590, 1599, 2591 καθώς και η 590 στο τμήμα της διαδρομής της μεταξύ Λάρισας Θεσσαλονίκης.
  • Οι αμαξοστοιχίες Θεσσαλονίκης – Εδέσσης – Φλωρίνης και αντίστροφα με τους αριθμούς 83 και 84.

Επίσης, τα λεωφορεία που υποκαθιστούν την αμαξοστοιχία 91 μεταξύ Αλεξανδρούπολης – Δράμας θα συνεχίσουν προς Θεσσαλονίκη και δεν θα γίνει αλλαγή με την αμαξοστοιχία 600 στη Δράμα.
Να σημειωθεί πως οι κάτοχοι εισιτηρίων των δρομολογίων που ακυρώνονται, δικαιούνται είτε να ταξιδέψουν με άλλη αμαξοστοιχία την ίδια μέρα, είτε να αποζημιωθούν με κουπόνι.

Εγγλέζικο λάθος

Η βόμβα που βρίσκεται θαμμένη σχεδόν 74 χρόνια στα έγκατα της δυτικής Θεσσαλονίκης δεν είναι ιστορικό «ενθύμιο» των Γερμανών κατακτητών, αλλά των Εγγλέζων συμμάχων.

Πρόκειται για ένα μεγάλο λάθος που έκαναν το βράδυ της 5ης Δεκεμβρίου 1943 τα εγγλέζικα συμμαχικά αεροπλάνα, που είχε ως επίπτωση περί τους 500 νεκρούς και μια σειρά από ογκώδεις βομβιστικούς μηχανισμούς που διασώθηκαν μέχρι σήμερα.