Στο πλαίσιο της έκθεσης «80+1 χρόνια απουσίας | LORCA» στη Dépôt Art Gallery, Νεοφύτου Βάμβα 5, Κολωνάκι, την Πέμπτη 29 Ιουνίου (τελευταία μέρα της έκθεσης) και ώρα 19:00, η Νέα Ισπανική Σκηνή παρουσιάζει μια σειρά θεατρικών έργων που έγραψε ο Λόρκα –άγνωστα στην χώρα μας- και έχουν εκδοθεί από τις εκδόσεις ΙΑΣΠΙΣ σε μετάφραση του Στυλιανού Ροδαρέλη, σκηνοθέτη, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Τμήμα Θεατρικών σπουδών, με ειδικότητα στο ισπανικό θέατρο. Η είσοδος είναι ελεύθερη!

Τα έργα αυτά παρουσιάζονται για πρώτη φόρα στα ελληνικά, και είναι δείγμα της πρώιμης περιόδου του Ισπανού δραματουργού και ανήκουν στη συλλογή έργων με τίτλο Θεατρικά ψήγματα. Θα παρουσιαστούν τα έργα «Ψευδαίσθηση», «Η μαύρη σφαίρα» και «Διάλογος μεταξύ δύο σαλιγκαριών». Ανάμεσα στα έργα θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από έργα σύγχρονων Ισπανών δραματουργών που έχουν γράψει έργα με θέμα τον Φεδερίκο Γκαρσία Λόρκα.

Συγκεκριμένα θα ακουστούν αποσπάσματα από τα έργα «Ο Φεδερίκο πίσω από τον καθρέφτη», της Ντέμπορα Πολ, «Το πουκάμισο του Λόρκα» Λουής ντε Χουλιάν, «Ο Φεδερίκο και ο Διόσκουρος» του Ρουμπέν Μπούρεν και «Ο ζωντανός Λόρκα» του Χοσέ Μορένο Αρένας. Την παρουσίαση θα κλείσει ένα απόσπασμα του θεατρικού σουρεαλιστικού έργου «Το κοινό», το οποίο θα ερμηνευθεί για πρώτη φορά, και υπάρχει στον τόμο «Το σουρεαλιστικό έργο του Λόρκα», που επιμελήθηκαν οι εκδόσεις ΙΑΣΠΙΣ σε μετάφραση του Στυλιανού Ροδαρέλη.

Όλες οι παρουσιάσεις θα ερμηνευθούν από τα μέλη της Νέας Ισπανικής Σκηνής:
Γιώργος Γερανάκης, Χριστίνα Δεμένεγα, Αδριανός Γκιζέλης, Νάγια Ναούμ, Πηνελόπη Σκαλκώτου.

Σκηνοθεσία: Στυλιανός Ροδαρέλης

Κοστούμια: Σοφία Μότσια

Τραγούδι: η υψίφωνος Ζαφειρώ Χατζηφωτίου

Χορογραφίες: Ιωάννα Πάσσαρις