Πάγο στις ελληνικές προσδοκίες για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και διατήρηση της κατ’ εξαίρεση αποδοχής των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο για την παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες (waiver) έβαλε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μ. Ντράγκι.

Μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου τόνισε πως “η Ελλάδα μπορεί να πάρει μέρος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μόνο αν έχει το waiver.

“Η τρέχουσα μετα-μνημονιακή ενισχυμένη εποπτεία δεν εγγυάται την ύπαρξη waiver”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντράγκι».

ΦΡEΣΚΟ ΦΡΕΣΚΟ (9 Ιουλίου) το εκ Στρασβούργου μαντάτο. Το οποίο όμως είναι παρωνυχίδα σε σχέση με το ‘‘Kούγκι’’ που επέφεραν οι τσιπροκαμένοι ΚΑΙ στο θέμα του QE.

 

ΝΩΠH προσέγγιση, ως προς τις απώλειες από το επιμέρους «QE Kούγκι’’ δεν βρήκα. Φτάνει και περισσεύει όμως μια του περσινού Μάη (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ) απ όπου και αντιγράφω:

 

«Περίπου 1,5 τρις. ευρώ είχε διαθέσει η ΕΚΤ στο τέλος Απριλίου για την αγορά κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Μεταξύ άλλων έχει αγοράσει ομόλογα αξίας 27 δις. ευρώ της Πορτογαλίας, 21 δις. της Ιρλανδίας, 41 δις. της Αυστρίας, 51 δις. του Βελγίου, 255 δις. της Ιταλίας, 182 δις. ευρώ της Ισπαν;iας. Στη σχετική λίστα αγορών ομολόγων της ΕΚΤ φιγουράρουν ακόμα χώρες όπως Κύπρος, Εσθονία, Μάλτα, Λετονία, Λιθουανία, Σλοβενία, Σλοβακία.

Εν ολίγοις στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης συμμετέχουν ή συμμετείχαν όλες οι χώρες – μέλη της Ευρωζώνης εκτός από μια: την Ελλάδα…».

 

ΤΟ QE ξεκίνησε την άνοιξη του 2015, όταν η Ελλάδα βάδιζε αλαλάζοντας στο μονοπάτι του ξεσηκωμού ενάντια στους κατακτητές και τα ντόπια …τσιράκια τους!

 

ΚΑΙ ΙΔΟΥ ορισμένοι  εκ των αλαλαγμών που ακούστηκαν τότε από τον Καρανίκα πρωθυπουργό και τους λακέδες υπουργούς του (κατά την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ πάντα):

-“Δεν έχουμε στόχο να συνεργαστούμε με μια σαθρά δομημένη τριμερή επιτροπή”.

-“Δεν πρόκειται να ζητήσουμε παράταση του μνημονίου. Δεν δεχόμαστε τα προαπαιτούμενα, του περίφημου μέιλ της τρόικας, για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

-«Η τρόικα έχει, όχι μόνο για εμάς, ακόμα και για τους εταίρους και συνομιλητές μας, έχει τελειώσει από τις 25 του Γενάρη, μαζί με το μνημόνιο”.

-“Επιτέλους, κάποιος πρέπει να πει “όχι”. Έπεσε πάλι στη μικρή Ελλάδα ο κλήρος να πει αυτό το “όχι”. Φαίνεται το έχει η μοίρα µας» (9/2/2015).

-“Δεν μπορούν πια να συμπεριφέρονται στην Ελλάδα σαν να είναι χώρα-αποικία”.

-“Θα δώσουν τα λεφτά, γιατί δεν τους συμφέρει να διαλύσουμε την ευρωζώνη…”,

ΜΕ ΤΕΤΟΙΟΥΣ και άλλους (διαγραφή χρέους, γερμανικές αποζημιώσεις) αλαλαγμούς  φτιάχτηκε η ομπρέλα προκειμένου να μη μας βρέξουν τα δισεκατομμύρια του QE που έβρεχαν την υπόλοιπη Ευρωζώνη.

ΉΡΘΕ μετά και το τζιχάντ δημοψήφισμα, αμπάρωσαν οι τράπεζες, το «Κούγκι» αξιοπρέπειας παγιώθηκε με νέες εκλογές, και τώρα υπέγραψε την επ’ αόριστον διάρκειά του με την απόλυτα βρόμικη …καθαρή έξοδο!

ΣΧΟΛΙΟ μοναδικό: Όρσε “κούγκι” να μη σου τα χρωστώ!