Tην έμπρακτη στήριξη της κυβέρνησης στις υγιείς επιχειρήσεις της χώρας, μετέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επισκεπτόμενος την εταιρία «Πλαστικά Θράκης» και τα «Θερμοκήπια Θράκης» στο νομό Ξάνθης.

Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους της εταιρείας «Πλαστικά Θράκης» ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τις επιχειρήσεις που έχουν εξωστρέφεια και που επενδύουν στην έρευνα, στην καινοτομία, στη νέα τεχνολογία και τον ανθρώπινο παράγοντα. Για το σκοπό αυτό διαθέτει χρηματοδοτικά εργαλεία, τις ευκαιρίες που δίνει ο νέος αναπτυξιακός νόμος και τα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τα «Πλαστικά Θράκης» πρότυπο υγιούς επιχειρηματικότητας και αυτό, όπως είπε, δεν προκύπτει μόνο από τους αριθμούς αλλά και από το κλίμα μεταξύ των εργαζομένων.

«Με υποδέχτηκαν εργαζόμενοι, λέγοντάς μου καλώς ήρθες στο εργοστάσιό μας», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε «όταν οι εργαζόμενοι, που είναι το βασικό γρανάζι, νιώθουν την επιχείρηση και δική τους, τότε η πορεία της επιχείρησης είναι επιτυχημένη».

Ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα των υγιών εργασιακών σχέσεων, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει κυνηγητό στην αδήλωτη εργασία, υπογραμμίζοντας ότι επιβάλλονται μεγάλα πρόστιμα σε επιχειρήσεις που οι έλεγχοι αποδεικνύουν ότι δεν τηρούν τη νομοθεσία.

Ο κ. Τσίπρας ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις των «Θερμοκηπίων Θράκης» και των «Πλαστικών Θράκης» από τον ιδιοκτήτη Κωνσταντίνο Χαλιορή και διαπίστωσε ότι πρόκειται για δύο πρότυπες μονάδες εξαγωγικής δραστηριότητας και επαίνεσε τον κ. Χαλιορή γι’ αυτήν την επένδυση που έκανε, μιλώντας για έναν «ρωμιό» (αν και η καταγωγή του είναι από την Κωνσταντινούπολη) που έχει ευαισθησία για τον τόπο του και το αποδεικνύει με αυτό τον τρόπο. Διαχώρισε, μάλιστα, την περίπτωσή του από άλλους επιχειρηματίες που επένδυσαν στη Θράκη, αλλά στο τέλος έκλεισαν τις επιχειρήσεις και έβγαλαν τα λεφτά στο εξωτερικό.

ΞΑΝΘΗ Α. ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Ο κ. Τσίπρας συνομίλησε με τους εργαζόμενους και με τη διοίκηση του σωματείου. Τα μέλη της διοίκησης του σωματείου χάρισαν στον πρωθυπουργό μια συλλογή με ζωγραφιές των παιδιών των εργαζομένων, οι οποίες έχουν σαν θέμα πώς βλέπουν τον χώρο εργασίας των γονέων τους.

Λίγο νωρίτερα, μετά την επίσκεψη στα θερμοκήπια Θράκης, στο χωριό Εράσμιο, κάτοικοι τού επιφύλαξαν θερμή υποδοχή. Σταμάτησαν την πομπή του πρωθυπουργού και όταν ο πρωθυπουργός κατέβηκε να τούς χαιρετίσει τού πρόσφεραν ανθοδέσμες. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός πήγε και σε παρακείμενο σπίτι και χαιρέτισε έναν ηλικιωμένο, ο οποίος δεν μπορούσε να περπατήσει για να τον συναντήσει.

Τον πρωθυπουργό που θα μιλήσει απόψε σε αναπυξιακό συνέδριο στην Κομοτηνή, συνοδεύουν οι υπουργοί Γ. Σταθάκης, Ε. Αχτσιόγλου και Αλ. Χαρίτσης, τοπικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ο γραμματέας της Κ.Ε. Π. Ρήγας.

Διαμαρτυρία του ΠΑΜΕ

Παρέμβαση έξω από το εργοστάσιο των Πλαστικών Θράκης στο χωριό Μαγικό πραγματοποίησαν δυνάμεις του ΠΑΜΕ την ώρα της επίσκεψης του πρωθυπουργού. Απέναντι από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ βρέθηκαν διμοιρίες των ΜΑΤ και άντρες των ΟΠΚΕ για να εμποδίσουν την κινητοποίηση.

Στην ανακοίνωση του το ΠΑΜΕ αναφέρει:

«Σε έναν όμιλο με κέρδη εξαμήνου 4,6 εκατομμύρια ευρώ εργάζονται δεκάδες  νέοι εργαζόμενοι με μισθούς  με τους οποίους ούτε με το κιάλι δεν μπορούν να δουν την προοπτική να κάνουν οικογένεια. Αντίστοιχα στην άλλη επιχείρηση του ομίλου που επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός, στα ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ, πριν  ένα χρόνο στο όνομα της αλλαγής ασφαλιστικού φορέα οι εργαζόμενοι είδαν να μειώνονται οι απολαβές τους κοντά στο 10%. Ένα «κόστος» λιγότερο από 100.000 ευρώ για έναν κολοσσό αλλά τεράστιο για μια εργατική λαϊκή οικογένεια που είδε το εισόδημα της να μειώνεται 10%».