Mε μελανά χρώματα περιγράφει η Επιτροπή Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων του θεσμού Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης την εικόνα που παρουσιάζει η προετοιμασία της Ελευσίνας για το 2021. Εχουμε καθυστερήσει 35 ολόκληρους μήνες και τα έργα υποδομής όπως και το πολιτιστικό πρόγραμμα είναι στον αέρα.

Η τελευταία αξιολόγηση των Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων παραδόθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με την έκθεση αυτή «Το πρόγραμμα Ελευσίνα 2012 αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στη δομή διοίκησης, στην εσωτερική διαχείριση, στην ανάπτυξη προγραμμάτων, στην επικοινωνιακή στρατηγική και στη γενική διαχείριση του χρόνου», όπως ανέφερε  η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη διαβάζοντας στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου χαρακτηριστικά αποσπάσματα. 

Η κ. Μενδώνη έδειξε στους δημοσιογράφους τα σχετικά έγγραφα  στα οποία σημειώνεται:«Βλέπουμε σοβαρό κίνδυνο να μην πετύχει η Ελευσίνα το 2021 τα υψηλά πρότυπα που απαιτούνται από μία Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και με σοβαρές συνέπειες για τη φήμη της πόλης της Ελευσίνας, της Ελλάδας και της επωνυμίας “Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης”. Απομένουν 15 μήνες μέχρι  το άνοιγμα του έτους της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Οι εμπειρογνώμονες δηλώνουν ότι « ο Δήμαρχος της Ελευσίνας, όσο και το υπουργείο Πολιτισμού, γνωρίζουν πολύ καλά τους κινδύνους που ενέχει η μη επιτυχία του σχεδίου Ελευσίνα 2021 και έχουν επιδείξει τη δέσμευσή τους να ενεργήσουν γρήγορα, αφού λάβουν την έκθεσή μας να επιφέρουν όλες τις απαραίτητες αλλαγές για να σώσουν το έργο από την αδυναμία να ανταποκριθεί στα υψηλά πρότυπα που απαιτούνται από την πόλη, την Ελλάδα και την επωνυμία Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης».

Και να σκεφτεί κανείς ότι ο θεσμός αυτός γεννήθηκε στην Ελλάδα, ξεκίνησε από την Αθήνα και τη Μελίνα Μερκούρη που το 2020 θα γιορταστεί με πολλές εκδηλώσεις το Ετος Μελίνας. Οι πόλεις που έγιναν Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης έχει αποδειχθεί ότι  αύξησαν το ΑΕΠ τους κατά 4,5%.

Ηταν γνωστό ότι δεν γινόταν τίποτα τα τελευταία χρόνια και το χειρότερο ότι δεν ανησυχούσε κανείς στο Υπουργείο Πολιτισμού. Τι ακριβώς έφταιξε για την εγκληματική αυτή καθυστέρηση δεν θα μάθει κανείς. Η Λίνα Μενδώνη είναι αποφασισμένη να «τρέξει» για να διασώσει το κύρος της χώρας, όπως έκανε και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004 με πλήθος έργων που ολοκληρώθηκαν την τελευταία στιγμή.

Ως εκ τούτου, ανακοίνωσε ότι: Συστάθηκε διυπουργική επιτροπή με την έγκριση του πρωθυπουργού και του Υπουργικού Συμβουλίου για τον συντονισμό και την επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης του θεσμού Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 για την πόλη της Ελευσίνας (ΦΕΚ 7 Νοεμβρίου του 2019).

 «Η ανάγκη της Διυπουργικής ήταν επιβεβλημένη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν γρήγορα, όπου χρειαστεί και με νομοθετική πρωτοβουλία, θέματα τα οποία μπορούν να απεμπλέξουν την αδυναμία, που είναι αποτέλεσμα της χρόνιας ολιγωρίας» είπε η υπουργός. Και εξήγησε  ότι αρμοδιότητα της Διυπουργικής Επιτροπής είναι να εισηγηθεί τα αναγκαία θεσμικά μέτρα, νομοθετικές πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση των διαδικασιών, να παρέχει συνδρομή στον Δήμο και να διατυπώνει προτάσεις ως προς την υλοποίηση του προγράμματος των υποδομών και των καλλιτεχνικών δράσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Επίσης να συντονίζει σε εθνικό περιφερειακό και δημοτικό επίπεδο τον σχετικό σχεδιασμό και να παρέχει όποτε απαιτείται, κατευθύνσεις προς τους θεσμικούς φορείς, ενώ θα εισηγείται και τη λήψη διαρθρωτικών μέτρων όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Η πρώτη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής θα γίνει στις 22 Νοεμβρίου.

Το ζήτημα είναι να γίνουν έγκαιρα τα έργα την ευθύνη των οποίων έχει αναλάβει ο δήμος αλλά να ολοκληρωθούν και τα έργα στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Ελευσίνας που ξεκίνησαν αλλά εξελίσσονται με αργούς ρυθμούς.

Ο νέος δήμαρχος Ελευσίνας κ. Οικονόμου που ήταν παρών στην συνέντευξη είπε ότι πρόκειται  για μια ηρωική πλέον προσπάθεια, που πρέπει να καταβληθεί ειδικά όσον αφορά την καθυστέρηση των υποδομών.

«Ο δήμος Ελευσίνας έχει δυνατότητες μίας μεσαίας πόλης της Ελλάδος. Είναι ένας δήμος με τεράστια ιστορία, με τεράστια βιομηχανική ιστορία αλλά είναι ένας δήμος, που αυτή τη στιγμή προσπαθεί στα χρόνια της κρίσης να ανταπεξέλθει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», τόνισε.

Ο δήμος Ελευσίνας ο μοναδικός μέτοχος της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ελευσίνας» συγκρότησε ήδη το νέο ενδεκαμελές Διοικητικό Συμβούλιο αποτελούμενο από τους: Δέσποινα Γερουλάνου (πρόεδρο), Γιάννη Εριφυλλίδη (αντιπρόεδρο), Δημήτρη Παπαγιάνναρο (γεν. γραμματέα) και μέλη τους: Νίκο Βιλιώτη, Δέσποινα Οικονόμου, Γιώργο Παπαγεωργόπουλο, Μόνικα Τσιλιμπέρδη, Ιωάννα Δρέττα, Δήμητρα Πιπιλή, Φοίβο Σακαλή. Διευθύνων σύμβουλος δεν έχει ακόμη οριστεί.

Το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε επίσης δια της αρμόδιας Διεύθυνσης Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, να ετοιμάσει τον φάκελο της υποψηφιότητας του εθίμου της Μεσοσπορίτισσας, που γίνεται κάθε χρόνο την παραμονή των Εισοδίων της Θεοτόκου, προκειμένου να κατατεθεί στις αρχές του 2020 ως υποψηφιότητα ένταξης στον κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Πρόκειται για την αναβίωση του αντίστοιχου εθίμου της αρχαιότητας, όταν οι γυναίκες, με μεγάλα καλάθια με άρτους και στολισμένα με λουλούδια κάνουν πομπή, η οποία φθάνει στα αρχαία κατάλοιπα του χώρου του Τελεστηρίου της Ελευσίνας. «Εδώ αποδεικνύεται η μεγάλη διαχρονία, η μακρά ιστορική διάρκεια ενός τόπου μοναδικού, συνδεδεμένου με τη λατρεία από τα αρχαία χρόνια ως σήμερα», όπως είπε η Λίνα Μενδώνη.