Τούρκοι ψαράδες ανέσυραν από βάθος 5Ο μέτρων, την  «αδελφή»  της λεγόμενης Κυράς της Καλύμνου που είχαν βρει  Ελληνες ψαράδες, το 1995, κοντά στην Κάλυμνο.  Πρόκειται για χάλκινο άγαλμα γυναικείας μορφής, ύψους 2 μ. με ποδήρη χιτώνα όπως ακριβώς είναι και το άγαλμα  που εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καλύμνου.

Το νέο άγαλμα είναι ακέφαλο, ζυγίζει 3ΟΟ κιλά  και «ψαρεύτηκε» από αλιευτικό  κοντά στα Δωδεκάνησα, στη θάλασσα της Μαρμαρίδας , έξω από το σημερινό Μπόντρουμ, δηλαδή την αρχαία Αλικαρνασσό.  Οι Τούρκοι ψαράδες το παρέδωσαν αμέσως στις αρχές και ήδη φυλάσσεται στο Μουσείο της Μαρμαρίδας προκειμένου να συντηρηθεί και να μελετηθεί, όπως έγινε και με την  Κυρά της Καλύμνου.

Οι Τούρκοι αρχαιολόγοι δεν προχώρησαν σε χρονολόγηση του ευρήματος. Ωστόσο,  αυτά τα έργα του αγαλματικού τύπου της «Μεγάλης Ηρακλειώτισσας» (γυναίκα με ποδήρη χιτώνα και καλυμμένη κεφαλή από ιμάτιο) εμφανίζονται σε ελληνικές πόλεις  -και της Μικράς Ασίας- κατά την ελληνιστική περίοδο.

Την πιθανότητα  να προέρχεται  η «Κυρά της Καλύμνου» από τη Μικρά Ασία ανέφερε ο πρώην διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Νίκος Καλτσάς όταν συζητείτο στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η παραμονή ή μη του αγάλματος στην Αθήνα καθώς οι Καλύμνιοι ζητούσαν την επιστροφή του στο νησί. « Αν είχε βρεθεί στην Κάλυμνο δεν θα έκανα ανάλογη εισήγηση», είχε πει τότε ο Ν. Καλτσάς.  «Δεν γνωρίζουμε την προέλευσή του. Πιθανότατα προερχόταν από τη Μικρά Ασία» κάτι που ενδεχομένως τώρα να επαληθεύεται.  

Αυτού είδους τα γλυπτά που ανασύρονται από τη θάλασσα χρειάζονται  αφαλάτωση σε δεξαμενή με γλυκό νερό. Η «Κυρά της Καλύμνου» παρέμεινε επί  20 μήνες στα εργαστήρια της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και έπειτα μεταφέρθηκε για επιπλέον συντήρηση και αποκατάσταση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.