Δεκατέσσερα μουσεία, και πολιτιστικοί οργανισμοί της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων συνασπίζονται σε ένα Δίκτυο για να αντιμετωπίσουν από κοινού προβλήματα διαχείρισης και ανάδειξης της επτανησιακής πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Την πρωτοβουλία για την ίδρυση του Δικτύου Μουσείων Ιονίων Νήσων είχε το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Μουσείο του με στόχο την ενίσχυση της πολιτικής των συνεργασιών στον τομέα των μουσείων και του πολιτισμού. Στο εγχείρημα συμμετέχουν  οι παρακάτω μουσειακοί και πολιτιστικοί φορείς: 

  1. Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη – Μουσείο Ληξουρίου- Ιακωβάτειος, Κεφαλονιά 
  2. Εθνική Πινακοθήκη, παράρτημα Κέρκυρας, Κέρκυρα
  3. Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Κέρκυρας 
  4. Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, Κεφαλονιά 
  5. Λαογραφικό Μουσείο Καβάλου, Λευκάδα 
  6. Λαογραφικό Μουσείο Καμιναράτων, Κεφαλονιά 
  7. Μουσειακές Συλλογές Ιονίου Πανεπιστημίου, Κέρκυρα 
  8. Μουσείο Άγγελου Σικελιανού, Λευκάδα 
  9. Μουσείο Καποδίστρια, Κέρκυρα 
  10. Μουσείο Γρηγορίου Ξενόπουλου – Σύλλογος Φίλων Ξενοπούλειου Βιβλιοθήκης, Ζάκυνθος 
  11. Μουσείο Ούγκο Φώσκολο, Ζάκυνθος 
  12. Μουσείο Σολωμού & Επιφανών Ζακυνθίων, Ζάκυνθος 
  13. Ναυτικό και Λαογραφικό Μουσείο Ιθάκης, Ιθάκη 
  14. Πνευματικό Κέντρο Λευκάδας, Λευκάδα 

Εκπρόσωποί τους συνυπέγραψαν το ιδρυτικό καταστατικό. 

Η δημιουργία του Δι.Μ.Ι.Ν είναι το απόσταγμα διαλόγου και ζύμωσης ιδεών εν μέσω πανδημίας, μεταξύ εκπροσώπων μουσειακών και πολιτιστικών φορέων από τη Ζάκυνθο, την Ιθάκη, την Κέρκυρα, την Κεφαλονιά και την Λευκάδα.

Οι Μουσειακές Συλλογές Ιονίου Πανεπιστημίου συνεχίζοντας την προσπάθεια χαρτογράφησης των επίκαιρων ζητημάτων που απασχολούν τα μουσεία, όχι μόνο εν καιρώ πανδημίας, αλλά και γενικότερα στο πλαίσιο της δραστηριοποίησής τους, οργάνωσαν μια σειρά από τηλεδιασκέψεις στις οποίες συμμετείχαν για πρώτη φορά μουσεία και πολιτιστικοί φορείς των Ιονίων νήσων.

Κοινή διαπίστωση όλων είναι ότι η δικτύωση των «μικρών» και περιφερειακών φορέων είναι ένα σημαντικό βήμα για την εξέλιξη και τη βιωσιμότητά τους, καθώς θα τους επιτρέψει να εστιάσουν σε πρωτοβουλίες ενίσχυσης του κοινού τους οράματος και θα προσφέρει οφέλη τα οποία θα διαχυθούν στην τοπική και ευρύτερη κοινότητα.