Η μόνη επαφή που είχα με το νησί ήταν η ομότιτλη ταινία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου με τον Μάνο Κατράκη, μέχρι το τετραήμερο ολοκαύτωμα του φετινού Αυγούστου.

Το οδοιπορικό λοιπόν αυτό καταδεικνύει το μέγεθος της καταστροφής, τις πολλαπλές δυνατότητες των Κυθήρων και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους. Ένα νησί καταπράσινο με μοναδικά προϊόντα και φιλόξενους ανθρώπους αξίζει την προσοχή της κεντρικής εξουσίας.

Με την συνδρομή του συναδέλφου Παναγιώτη Μπαχτή και του TSIRIGO FM βρέθηκα στο σημείο έναρξης της φωτιάς λίγα μέτρα από το Νοσοκομείο.

Προκαλεί πολλά ερωτηματικά πως ένα αποτσίγαρο, με βάση το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής, έκαψε το 1/5 του νησιού. Στις δύο φωτογραφίες φαίνεται πως το πάρκινγκ του Νοσοκομείου είναι δίπλα στο κομμάτι από όπου ξεκίνησε η φωτιά.

 

Για να γίνει αντιληπτό το εύρος της φωτιάς, πέρασε το κεντρικό άξονα από Βορρά προς Νότο σε 17 σημεία.

Πραγματική βιβλική καταστροφή  στο Δόκανο, στα Φράτσια, στους Καρβουνάδες και τα Αρωνιάδικα, με το Μυλοπόταμο και τους Αραίους να εκκενώνονται άμεσα.

 

 

Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Κομηνός καταθέτει την άποψή του για τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτά τα αποτελέσματα: η έλλειψη συντονισμού, οι δύσκολες καιρικές συνθήκες και η πρόωρη αποχώρηση των εναέριων μέσων.

Στην συνάντηση μας στο Δημαρχείο μας μίλησε για το παρόν και το μέλλον του νησιού. Για τον τουρισμό, την επέκταση του αεροδιάδρομου, την επιδότηση στους νέους και το μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Το διάστημα παραμονής μου έγινα μάρτυρας της βούλησης του δημάρχου Στράτου Χαρχαλάκη να δώσει νέα πνοή στον αγροτικό τομέα και να επιλύσει τα βασικά προβλήματα: την αναδάσωση των καμένων εκτάσεων, την σύνδεση με τον Πειραιά, την επάρκεια νερού και ηλεκτρικού ρεύματος.

 

Για τις καμένες εκτάσεις ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου να μην εφαρμοστεί καθολικά ο νόμος αλλά να γίνει μια συνεννόηση.Επίσης να παραταθεί το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που βρίσκεται το νησί μέχρι το Φλεβάρη του 2018.

Την Παρασκευή 22/9 στην αίθουσα του Κυθηραϊκού Συνδέσμου «Δημήτριος Στάης», πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή πολύ κόσμου από όλο το νησί, η ενημερωτική εκδήλωση του Δήμου Κυθήρων με θέμα «ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ: Καλές Πρακτικές και η Συμβολή του Προγράμματος Συλλογής Ομβρίων Υδάτων», σε συνεργασία με την Global Water PartnershipMediterranean και το πρόγραμμα «ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΝΕΡΟ» της CocaCola – 3E.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε μετά την ημερίδα του Ομίλου Κυθηρίων Πανεπιστημιακών με θέμα το αγροτικό συνεταιριστικό κίνημα

Η συνεργασία του Δήμου Κυθήρων με τη Gwpmed ξεκίνησε πριν λίγους μήνες με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) και μέσα από αυτήν ο Δήμος έχει ωφεληθεί καταρχήν με την προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία τριών καινούργιων μεταλλικών δεξαμενών αποθήκευσης νερού χωρητικότητας 150 κυβικών εκάστη.

Οι δύο έχουν τοποθετηθεί στα Κύθηρα (Μαραθέας και Κάλαμος) και η μία στα Αντικύθηρα και στόχο έχουν την ενίσχυση προβληματικών υδροδοτικά περιοχών με πόσιμο νερό.

Επιπλέον η συνεργασία συνεχίζεται με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα γίνει τον προσεχή Νοέμβριο στα σχολεία των Κυθήρων προκειμένου οι μαθητές να αντιληφθούν με διαδραστικό τρόπο τα οφέλη και την αναγκαιότητα εξοικονόμησης των υδατικών μας πόρων, που όπως τόνισε στην εκδήλωση και ο Δήμαρχος δεν είναι ούτε δεδομένοι ούτε ανεξάντλητοι.

Ανέφερε μάλιστα ο Δήμαρχος ότι τα Κύθηρα είναι ένα από τα πλέον δύσκολα νησιά στην Ελλάδα στον τομέα της υδροδοτικής κάλυψης δεδομένου ότι διαθέτει πληθώρα οικισμών και μεγάλη διασπορά στην κατοίκηση, ενώ η τουριστική ανάπτυξη των τελευταίων ετών έγινε χωρίς να υπάρξει μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για τις υποδομές, όπως τα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, οδοποιίας, η διαχείριση των απορριμμάτων κ.λπ.

Ο Δήμαρχος στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ευαισθητοποίησης του κόσμου στο ζήτημα της εξοικονόμησης νερού, αλλά και στην εκπαίδευση που πρέπει να υπάρξει στα σχολεία, στους ασχολούμενους με τον τουρισμό, τους επαγγελματίες και τους κατοίκους.

Εκ μέρους της Coca Cola μίλησε η κα. Αναστασία Σιδέρη που τόνισε τη σημασία του προγράμματος «ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΝΕΡΟ» για την Εταιρεία και δήλωσε ευτυχής που πλέον το πρόγραμμα δραστηριοποιήθηκε και στα Κύθηρα. Μέχρι σήμερα, από το πρόγραμμα συλλογής ομβρίων υδάτων έχουν ωφεληθεί 29 νησιά, περισσότεροι από 55.000 κάτοικοι, έχουν εξοικονομηθεί 260 εκατομμύρια λίτρα νερού το χρόνο και έχουν εκπαιδευτεί σχεδόν 13.000 μαθητές.

Εκ μέρους της Gwpmed ανέπτυξε τις δράσεις και τα οφέλη του προγράμματος η κα. Μαριέλα Αντωνακοπούλου, που παρουσίασε με συνοπτικό και κατανοητό τρόπο σύγχρονες μεθόδους και πρακτικές για την εξοικονόμηση του νερού και την επαναχρησιμοποίηση νερών που συνήθως πετάμε, όπως π.χ. τα νερά του πλυντηρίου ή του νιπτήρα (γκρίζο νερό). Στο πλαίσιο του προγράμματος διανεμήθηκαν μέσα στο καλοκαίρι κάρτες με μηνύματα για την εξοικονόμηση του νερού(σε ελληνικά και αγγλικά) στα ξενοδοχεία και σε διάφορα άλλα σημεία με στόχο την ευαισθητοποίηση κατοίκων και επισκεπτών.

Η όλη εκδήλωση ήταν άκρως επιτυχής και στο τέλος μοιράστηκαν σε όλους τους παριστάμενους ειδικά ακροφύσια εξοικονόμησης νερού.

 

Η συνεργασία του Δήμου Κυθήρων με το πρόγραμμα της Gwpmedαποτελεί μια σημαντική δράση για το Δήμο μας, καθώς μέσα από αυτήν ωφελείται το νησί με την εκτέλεση σημαντικών έργων υδατικής επάρκειας, τα οποία εκτελούνται με 100% χρηματοδότηση από το συγκεκριμένο πρόγραμμα και χωρίς οικονομική συμμετοχή του Δήμου, γεγονός πολύ σημαντικό για τη δύσκολη οικονομικά περίοδο που βιώνει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και φυσικά η τοπική αυτοδιοίκηση.