Του Δημοσθένη Δ. Δημόπουλου*

Σε ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί έχει μετατραπεί η Συρία, με τους Αμερικανούς, τους Βρετανούς και τους Γάλλους να είναι έτοιμοι να πραγματοποιήσουν ακόμα και ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιθέσεις κατά της Συριακής Κυβέρνησης, ενώ η Μόσχα και η Τεχεράνη δηλώνουν έτοιμες να υπερασπισθούν τον σύμμαχο τους Άσαντ και να απαντήσουν δυναμικά σε οποιαδήποτε κίνηση της Δύσης.

Ο Πρόεδρος Τραμπ, βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη θέση στο εσωτερικό της χώρας του εξαιτίας των διάφορων ροζ σκανδάλων, της έρευνας για την εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές, αλλά και της σύγκρουσής του με τις μυστικές υπηρεσίες και αναζητά μια εξωτερική σύγκρουση για να συσπειρώσει και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη.  Παρότι, προτιμότερη επιλογή φέρεται να είναι ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα και πιθανόν στο μέλλον μια σύγκρουση με την Β. Κορέα ή το Ιράν, οι εξελίξεις στην Συρία ενδέχεται να αλλάζουν τους υπολογισμούς του.

Ο Πρόεδρος Πούτιν έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στην επιβίωση Άσαντ και δεν είναι διατεθειμένος να δεχθεί ένα πλήγμα στο κύρος και το γόητρο του ίδιου, αλλά και της Ρωσίας, καθώς κάτι τέτοιο θα βλάψει σημαντικά τα συμφέροντα της Ρωσία και την διεθνή της εικόνα, καθώς επίσης  θα εκληφθεί αρνητικά από την ρωσική κοινή γνώμη.

Η Κίνα έχει ήδη προειδοποιήσει τους Αμερικανούς να μην κινηθούν στρατιωτικά κατά της Δαμασκού, ενώ οι πρώτες ρωγμές στην Δυτική συμμαχία έχουν εμφανιστεί με την δήλωση της Γερμανίας και της Ιταλίας πως δεν θα συμμετάσχουν σε καμία στρατιωτική ενέργεια κατά της Συρίας.

Δύσκολος, αλλά όχι απίθανος, είναι ο ρόλος της Τουρκίας ως ένας δυνητικός διαμεσολαβητής μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, αφού οι σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Δύσης βρίσκονται, αυτή την στιγμή, υπό του μηδέν.

Η κατάσταση στην περιοχή είναι ιδιαίτερα εύκολο να οδηγηθεί σε ένα «ντόμινο»  κλιμακώσεων, γεγονός που αφήνει ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο. Οι εξαιρετικά τεταμένες σχέσεις μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, η έλλειψη δίαυλων επικοινωνίας, αλλά και η ανυπαρξία δομών διαχείρισης κρίσεων, δυσχεραίνουν περεταίρω την όποια προσπάθεια αποκλιμάκωσης.

*Ο Δημοσθένης  Δ.  Δημόπουλος  είναι Διεθνολόγος – Γεωπολιτικός Αναλυτής και Συντονιστής της Ερευνητικής Ομάδας Εξωτερικής Πολιτικής, Άμυνας & Ασφάλειας του Τομέα Ρωσίας, Ευρασίας και Νοτιο-Ανατολικής  Ευρώπης – του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων.