Έφυγε ένας «έφηβος» των ελληνικών γραμμάτων ο Βασίλης Αλεξάκης που έζησε ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι, γράφοντας με την ίδια ευχέρεια ελληνικά και γαλλικά. Όποτε είχαμε μιλήσει στο παρελθόν  – γιατί δεν είχα επαφή μαζί του τα τελευταία χρόνια – ένοιωθα μια παιδική αθωότητα στο λόγο του και έναν φρέσκο αέρα αισιοδοξίας και ανεμελιάς στον τρόπο που διατύπωνε τις σκέψεις του.

Ήταν 77 ετών και αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, πάλευε χρόνια με τον καρκίνο, όταν ξαφνικά προστέθηκε και τραυματισμός του από τροχαίο στο Παρίσι.  Πέθανε στο σπίτι του στην Αθήνα. Ήταν παιδί του Εμφυλίου. Γεννήθηκε το 1943 στην Αθήνα και εγκαταστάθηκε το 1969 στο Παρίσι. Τα πρώτα του βιβλία τα έγραψε στα γαλλικά. Το πιο επιτυχημένο του όμως το «Τάλγκο» (εκδ. Εξάντας) ήταν το πρώτο του στα ελληνικά. Το έργο αυτό έγινε από τον Γιώργο Τσεμπερόπουλο το 1984 ταινία με τον τίτλο «Ξαφνικός έρωτας».

Υπήρξε στην ουσία  Ελληνογάλλος συγγραφέας μυθιστορημάτων όχι μόνο γιατί έγραψε και στις δύο γλώσσες αλλά και γιατί κινήθηκε ανάμεσα στις δύο πολιτισμούς προσφέροντας χαρακτήρες  από την καθημερινότητα που ζούσε στο Παρίσι και στην Αθήνα. Πλούσιο το έργο του όπως και τα βραβεία που του απονεμήθηκαν.

Αρκεί μια ματιά στον κατάλογο των έργων του:  Le sandwich, 1974, Les girls du city Boum–Boum, 1975 (Τα κορίτσια του Σίτυ Μπουμ-Μπουμ, 1985), La tête du chat, 1978 (Το κεφάλι της γάτας, 1980), Τάλγκο, 1981 (Talgo, 1982), Controle d’ identité, 1985 (Έλεγχος ταυτότητας, 1985), Ο γιος του Κινγκ-Κονγκ, 1987, Paris – Athenes, 1989 (Παρίσι-Αθήνα, 1993), Avant, 1992 (Πριν, 1994), Η μητρική γλώσσα (1995), Ο μπαμπάς και άλλα διηγήματα (1997), Η καρδιά της Μαργαρίτας (1999), Το μυστικό του κίτρινου τάπητα (2000), Οι ξένες λέξεις (2003), Θα σε ξεχνάω κάθε μέρα (2005), μ.Χ. (2007), Η πρώτη λέξη (2011), Ο μικρός Έλληνας (2013), Το κλαρινέτο (2016) κ.ά.

Το έργο του αναγνωρίστηκε και από τις δύο «πατρίδες». Έλαβε το  Βραβείο Medicis για τη Μητρική γλώσσα, 1995, το Μεγάλο Βραβείο Μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας για το μ.Χ. το 2007). Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο μυθιστορήματος 2014 και τον Μάρτιο του 2017 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας από το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ήταν συνεργάτης της εφημερίδας Le Monde.

Τα βιβλία του κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Η κηδεία του, λόγω της πανδημίας, θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στο συλλυπητήριο μήνυμά της σημειώνει:

«Τα ελληνικά γράμματα έχασαν έναν σπουδαίο δημιουργό, μια φωνή ανεξάρτητη, αγαπητή και ξεχωριστή. Έναν συγγραφέα που κέρδισε την εκτίμηση των συναδέλφων του και την αγάπη των αναγνωστών στις δύο χώρες που μοίρασε τη ζωή του, στην Ελλάδα και στη Γαλλία. Ο πολυβραβευμένος και πολυμεταφρασμένος Βασίλης Αλεξάκης έγραψε για τον έρωτα, τον θάνατο, την ελευθερία, με μια «μέθοδο» που συνταίριαζε στη γραφή του εικόνες και σκηνές από την αληθινή ζωή, με τις οποίες ο καθένας μπορούσε να ταυτιστεί, με φαντασία, χιούμορ, ερωτισμό. Είναι μερικά από αυτά τα στοιχεία που μετατρέπουν ένα κείμενο σε λογοτεχνία. Δεν είναι πια μαζί μας ο Βασίλης, όμως οι σελίδες των βιβλίων του θα εξακολουθήσουν να μας μεταφέρουν τη νεανική του διάθεση. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους και στους πολυάριθμους φίλους του».