Της Ιωάννας Λάκα

Η δημοσιογράφος και συγγραφέας, και συνεργάτιδα του enetpress.gr,  Ιωάννα Λάκα, επισκέφτηκε στους Αμπελόκηπους τον γνωστό πλαστικό χειρουργό, Δημήτρη Λαουλάκο και συζήτησε μαζί του για τη βλεφαφαροπλαστική, ένα θέμα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους, ιδιαίτερα από μια ηλικία και μετά.

  1. Τι είναι βλεφαροπλαστική;

Η βλεφαροπλαστική είναι η επέμβαση που αφαιρεί το χαλαρό και περίσσιο δέρμα των βλεφάρων αλλά και το λίπος που περιπίπτει μέσα από τις σακούλες και δίνει την εικόνα του γερασμένου. Οι σακούλες των βλαφάρων είναι ένας συνδυασμός περίσσειας δέρματος και πρόπτωσης λίπους. Αυτό μπορεί να κάνει τα μάτια να φαίνονται γερασμένα, κουρασμένα ή «φουσκωμένα». Ο συνδυασμός δέρματος και λίπους ποικίλλει μεταξύ των ανθρώπων. Οι ηλικιωμένοι έχουν συνήθως επιπλέον δέρμα με  ποικίλες ποσότητες λίπους, ενώ οι νεότεροι άνθρωποι τείνουν να έχουν περισσότερο λίπος (σακούλες με περίσσεια λίπους).

  1. Περιγράψτε μας την επέμβαση εν συντομία

 

Η Βλεφαροπλαστική εκτελείται με την αφαίρεση του ανεπιθύμητου επιπλέον δέρματος και, στη συνέχεια, την αφαίρεση του λίπους στο άνω και κάτω βλέφαρο, ή περιστασιακά την ανακατανομή του λίπους στο κάτω βλέφαρο. Οι τομές είναι ακριβώς στην πτυχή του άνω βλεφάρου, ή ακριβώς κάτω από τις βλεφαρίδες στο κάτω βλέφαρο. (Σε ορισμένους νεότερούς ασθενείς, η τομή μπορεί να γίνει εσωτερικά στο βλέφαρο, για να αφαιρεθεί μόνο το λίπος.)

 

  1. Η επέμβαση αφήνει εμφανή σημάδια στο μάτι;

 

Η Βλεφαροπλαστική γίνεται με τομές σε φυσικές πτυχές. Οι τομές αυτές στα βλέφαρα επουλώνονται εξαιρετικά καλά και δεν φαίνονται, ιδίως στο  άνω βλέφαρο. Η χρήση σκιάς ματιών και μάσκαρας καθιστά ευκολότερο να κρυφτούν τα σημάδια, κατά τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση. Αν και λίγο ροζ αρχικά, γρήγορα σβήνουν σε λευκό. Οι περισσότεροι ασθενείς αποκτούν πολύ καλής ποιότητας ουλές με την πάροδο του χρόνου.

 

  1. Ποια είναι η διαδικασία πριν και μετά την επέμβαση;

 

Η Βλεφαροπλαστική χρειάζεται, όπως και κάθε επέμβαση, σωστή προετοιμασία. Ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό, θα πρέπει να λαμβάνεται πριν από κάθε χειρουργική επέμβαση. Ως προληπτικό μέτρο, σταματούμε κάθε σκεύασμα ομοιοπαθητικό ή φυσικής προέλευσης, ασπιρίνη και αντιφλεγμονώδη  για 10 ημέρες πριν από τη χειρουργική επέμβαση και για 3 ημέρες μετά. Θα ήταν χρήσιμο στην πρώτη συνάντηση να υπάρχει μία λίστα με τα συνταγογραφημένα φάρμακα.

 

  1. Το κάπνισμα επηρεάζει την επέμβαση;

 

Εάν είστε καπνιστής, δοκιμάστε να σταματήσετε για 4 εβδομάδες πριν και μετά τη χειρουργική επέμβαση. Εναλλακτικά, μπορείτε να μειώσετε σε 5 τσιγάρα ημερησίως, καθώς αυτό μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες επιπλοκών.