Οικονομικό έλεγχο των ενισχύσεων που δόθηκαν τα προηγούμενα χρόνια σε διάφορους φορείς από το Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη ζητεί μέλος του διοικητικού συμβουλίου του εν λόγω Ιδρύματος.

Το αίτημα απευθύνεται προς τον γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών καθώς το ανώτατο αυτό πνευματικό ίδρυμα της χώρας  εποπτεύει την λειτουργία του Ιδρύματος Ουράνη. Το αίτημα προφανώς διαβιβάζεται αρμοδίως προς τις ελεγκτικές αρχές του κράτους. Θυμίζουμε ότι το Ίδρυμα Ουράνη έχει μεγάλη περιουσία και το καταστατικό του προβλέπει σαφώς πού ακριβώς διατίθενται τα χρήματά του, δίνοντας προτεραιότητα στα ετήσια λογοτεχνικά βραβεία (που δεν δόθηκαν φέτος), στις  μεταφράσεις ελληνικών λογοτεχνικών βιβλίων και στην ενίσχυση εδρών νεοελληνικών σπουδών σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Ενδιαφέρον θα έχει να γίνει ο έλεγχος προκειμένου να φανεί αν ικανοποιείται η βούληση του διαθέτει και αν εκπληρώνεται ο σκοπός για τον οποίο δημιουργήθηκε το ίδρυμα.

Στην αποψινή συνέλευση της Συγκλήτου της Ακαδημίας Αθηνών και την εγκατάσταση των νέων μελών της έτσι ώστε να γίνει αύριο η διαδικτυακή εγκατάσταση του νέου προέδρου Λουκά Χριστοφόρου (Καθηγητής Πειραματικής Φυσικής) και του αντιπροέδρου Αντωνίου Ρεγκάκου, (Καθ. Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας) ετέθη το θέμα συμπλήρωσης των μελών του Δ.Σ. του Ιδρύματος Ουράνη.

Ύστερα από συζήτηση και καθώς ο προσωρινός πρόεδρος του Ιδρύματος Ουράνη, Ακαδημαϊκός Μιλτιάδης Χατζόπουλος ήταν παρών και ήθελε να παραμείνει στη θέση του, αναβλήθηκε η σχετική λήψη απόφασης. Ο κ. Χατζόπουλος δεν είναι λογοτέχνης είναι ερευνητής Αρχαίας ελληνικής Ιστορίας με ειδικότητα στην Επιγραφική και δεν δικαιούται να προΐσταται του Ιδρύματος Ουράνη σύμφωνα με το καταστατικό λειτουργίας του.

Βρέθηκε στη θέση αυτή γιατί αντικατέστησε  ένα μήνα πριν το θάνατό της  την ποιήτρια Κική Δημουλά η θητεία της οποίας δεν είχε λήξει εκείνη τη στιγμή. Τα μέλη  του Δ.Σ. του Ιδρύματος έχουν 3ετή θητεία.  Σήμερα ο κ. Χατζόπουλος ισχυρίστηκε πως ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2020, άρα έχει άλλα δύο χρόνια. Οσο όμως παρατείνεται  η έλλειψη νομιμότητας στη λειτουργία του Ιδρύματος και στη διαχείριση των οικονομικών του, το καθιστά ουσιαστικά ακέφαλο για άγνωστη ακόμη περίοδο.

Εν τω μεταξύ αύριο στις 6 μ.μ. θα γίνει η εγκατάσταση του προέδρου της Ακαδημίας Λουκά Γ. Χριστοφόρου και του αντιπροέδρου Αντωνίου Ρεγκάκου. Ο πρόεδρος θα μιλήσει με θέμα «Ενέργεια».

 

Η συνεδρίαση θα είναι διαδικτυακή και όσοι επιθυμούν μπορούν να την παρακολουθήσουν από την πλατφόρμα:

http://www.academyofathens.gr/…