Eντεκα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επισκεφθεί ως τώρα το Μουσείο της Ακρόπολης, ενάμισι εκατομμύριο μόνο την τελευταία χρονιά. Αριθμός ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα.

Ηταν 20 Ιουνίου του 2008 όταν άνοιξε τις πύλες του το Μουσείο της Ακρόπολης και από τότε συνεχώς βελτιώνεται, συνεχώς αλλάζει. Από το μεγάλο χoλ με τις όλο και πιo ενδιαφέρουσες βιντεοπροβολές, μέχρι την κορυφαία αίθουσα του Παρθενώνα όπου μελετώνται οι τεχνικές που εφαρμόστηκαν από τους αρχαίους στις μετόπες, αποδεικνύοντας ότι είναι εξίσου αξιοθαύμαστες με την αισθητική των αναγλύφων.

Μπαίνοντας για πολλοστή φορά σε αυτό το Μουσείο που αστράφτει από καθαριότητα και εντυπωσιάζει η  τάξη παρόλο το πλήθος των επισκεπτών του, σκέφτεσαι πώς θα ήταν, αν δεν το διηύθυνε ένας άνθρωπος χαρισματικός, με βαθειά γνώση του αντικειμένου, απόλυτο έλεγχο της λειτουργίας του και συνεχή έγνοια για το καινούριο, όπως είναι ο καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής;

«Το πώς λειτουργούμε μόνο εμείς το ξέρουμε!» δηλώνει ο ίδιος αναφερόμενος στα ποικίλα προβλήματα  που αντιμετωπίζει ένας μεγάλος οργανισμός όπως αυτός με περίπου 300 υπαλλήλους προσωπικό, εκ των οποίων μόνο 3 είναι μόνιμοι, δύο συντηρητές και  ένας αρχαιολόγος. Γύρω στους 180-190 είναι αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου και ανήκουν στον Οργανισμό Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης (ΟΑΝΜΑ) και οι υπόλοιποι προσλαμβάνονται με διαδικασία ΑΣΕΠ ως έκτακτοι για την θερινή περίοδο που αυξάνεται η επισκεψιμότητα.

Στο πάγιο ερώτημα πότε θα αρχίσει το Μουσείο να λειτουργεί με τον δικό του Οργανισμό και συνεπώς πότε θα διαλυθεί ο ΟΑΝΜΑ, ο κ. Παντερμαλής αναφέρει πως αυτό είναι θέμα της πολιτείας. Ο Οργανισμός έχει καταρτιστεί. Μέχρι και οργανόγραμμα υπάρχει. Είναι θέμα πολιτικής βούλhσης λοιπόν το πότε θα θεσμοθετηθεί.

Οσο για τον ΟΑΝΜΑ, αυτός θα διαλυθεί όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του μουσείου. Δηλαδή,  όταν  καταστεί επισκέψιμος ο υπόγειος χώρος της ανασκαφής μαζί με τους προβλεπόμενους εκθεσιακούς χώρους της. Ωστόσο, είναι σαφές, πως αν δεν υπήρχε ο ΟΑΝΜΑ, το Μουσείο  δεν θα είχε δυνατότητα πληρωμής των υπαλλήλων του. Το θέμα είναι σύνθετο και απαιτεί σοβαρή λύση από την πολιτεία.

Το άνοιγμα στο κοινό της ανασκαφής που βρίσκεται  στα υπόγεια του Μουσείου είναι τώρα το μεγάλο ζητούμενο. Η μελέτη είναι έτοιμη και αναμένεται να συζητηθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, έτσι ώστε να αρχίσει να υλοποιείται.  «Ελπίζω στα δέκατα γενέθλια του Μουσείου η Σταματία Ελευθεράτου, που έκανε τις ανασκαφές, να μας ξεναγήσει σε αυτήν» ανέφερε με νόημα ο κ. Παντερμαλής. Πάντως το κοινό έχει δηλώσει σε έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί ότι ευχαρίστως θα  ξαναπήγαινε στο Μουσείο για να δει την ανασκαφή. Ο λόγος για τον οποίο αργοπόρησαν τόσο τα εγκαίνια αυτού του χώρου οφείλεται στο PSI.

«Τα χρήματα που υπήρχαν για την υλοποίηση αυτού του έργου, πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ, κουρεύτηκαν αγρίως ». Τώρα έχουν συγκεντρωθεί λίγα χρήματα  για να ξεκινήσει το έργο μέσα στο καλοκαίρι. Στην ερώτηση που του τέθηκε,  αν το Υπουργείο Πολιτισμού τους έχει υποσχεθεί χρήματα είτε από εθνικούς πόρους είτε από το ΕΣΠΑ, ο κ. Παντερμαλής απάντησε: «Τι να τις κάνω τις υποσχέσεις; Εν τη παλάμη και ούτω βοήσωμεν».

Το καινούριο που έχει να παρουσιάσει το Μουσείο για τα ογδοηκοστά του γενέθλια είναι ένα βίντεο με τα άγνωστα στο πλατύ κοινό σπήλαια της Ακρόπολης. Το σχετικό βίντεο προβάλλεται στο μεγάλο λόμπυ του Μουσείου και κάποια εκθέματα από τα σπήλαια παρουσιάζονται στην ανηφορική αίθουσα του ισογείου, την λεγόμενη «των κλιτύων».

Το κοινό πληροφορείται ότι στα πανάρχαια σπήλαια της Ακρόπολης (ορατά από την αρχαίο Περίπατο) τελούνταν  διάφορες λατρείες σε σχέση με την θεότητα στην οποία ήταν καθένα αφιερωμένο. Τώρα, γίνονται έρευνες για τη χρήση των αναθημάτων που έχουν βρεθεί στα επτά μεγαλύτερα που παρουσιάζονται. Τα σπήλαια όλης της Ελλάδος θα είναι το θέμα μίας από τις μελλοντικές περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου.

Παράλληλα, τρέχουν διάφορα ερευνητικά προγράμματα, όπως είναι οι τεχνικές που ασκούνταν για την κατασκευή των νότιων κυρίως μετοπών του Παρθενώνα, οι 3διάστατες σαρώσεις που γίνονται όπου θα φανούν διάφορες λεπτομέρειες, αλλά και το πρόγραμμα με τα χρώματα πάνω στα γλυπτά για το οποίο το Μουσείο είναι μοναδικό σε όλο τον κόσμο. Συγχρόνως συνεχίζονται οι ψηφιοποιήσεις, με σκοπό να διατίθενται μελλοντικά στο διαδίκτυο και εκπονούνται και νέα εκπαιδευτικά προγράμματα που προσελκύουν πολλά παιδιά.

«Η γενικότερη κατάσταση μας αναγκάζει να αυξήσουμε τα μέτρα ασφαλείας» τόνισε ο κ. Παντερμαλής. Οσο  για την διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα, έδειξε ως αποκλειστικά υπεύθυνο το Υπουργείο. «Εμείς βοηθάμε να μένει το θέμα στην επιφάνεια» πρόσθεσε.

Τέλος, ανέφερε πως το Μουσείο δέχθηκε πρόσφατα ένα μεγάλο δώρο: τη βιβλιοθήκη του αείμνηστου καθηγητή Αρχαιολογίας Γιώργου Δεσποίνη, ειδικού στην αρχαία ελληνική γλυπτική. Πρόκειται για 4.500 τόμους που έρχονται να προστεθούν στους 500 που υπήρχαν ήδη στη βιβλιοθήκη του Μουσείου.

Τα  σημερινά γενέθλια  (20 Ιουνίου) του Μουσείου θα γιορταστούν στις 9 το βράδυ, με μια συναυλία στον προαύλιο χώρο του με αγαπημένα ελληνικά τραγούδια από την Ορχήστρα Νέων του Κέντρου Γραμμάτων & Τεχνών Δίου. Την ορχήστρα θα διευθύνει ο μαέστρος Νίκος Πατρής. Σολίστ θα είναι ο Βασίλης Λέκκας, η Alexandra Gravas, ο Μπάμπης Βελισάριος και η Φιλιώ Σέρβου.

Οι εκθεσιακοί χώροι του Μουσείου και το εστιατόριο θα παραμείνουν ανοιχτά από το πρωί έως τα μεσάνυχτα και η είσοδος θα είναι ελεύθερη από τις 8 το βράδυ κι έπειτα.

Για τα γενέθλια έχει κυκλοφορήσει ένα νόμισμα με τη Σκεπτομένη Αθηνά στη μία όψη και τον Ποσειδώνα στην άλλη.