Αναστέλλεται προσωρινά η λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου του Μεσαιωνικού κάστρου Μυτιλήνης  μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές (πτώσεις λίθων) που σημειώθηκαν μετά το σεισμό.

Η απόφαση αυτή ελήφθη από το Υπουργείο Πολιτισμού μετά την αυτοψία που διενήργησε κλιμάκιο του ΥΠΠΟΑ δεδομένου ότι στο κάστρο πραγματοποιούνται το καλοκαίρι πολλές εκδηλώσεις όπου συγκεντρώνονται πολλοί θεατές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου θα ληφθούν άμεσα μέτρα ασφαλείας και στα κηρυγμένα αρχαιολογικά μνημεία των περιοχών του Πλωμαρίου και της Μυτιλήνης.

Και συγκεκριμένα,  αποφασίστηκε να ληφθούν άμεσα μέτρα ασφαλείας από την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου και τους Εφημέριους των Ιερών Ναών: Κοιμήσεως Θεοτόκου στον Αφάλωνα, Ζωοδόχου Πηγής στη Βρίσα, Αγίας Παρασκευής στο Ακράσι, Μεταμορφώσεως Σωτήρος στο Μεγαλοχώρι, Αγίου Νικολάου στο Πλωμάρι και Αγιας Τριάδας στην Πλαγιά.

Τέλος, το ΥΠΠΟΑ θα προβεί σε κατεπείγοντα μέτρα υποστήλωσης-αντιστήριξης και στις απαραίτητες ενέργειες για τη σύνταξη μελετών οριστικής αποκατάστασης των παραπάνω μνημείων.