Συνεχίζονται οι αεροπορικές επιδρομές στην ανατολική Γούτα την επομένη της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με την οποία ζητείται άμεση κατάπαυση του πυρός χωρίς καθυστερήσεις, υποστηρίζει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Οι επιδρομές ξεκίνησαν πάλι το πρωί της Κυριακής, με δύο χτυπήματα στην περιοχή Σιφουνίγια, στην περιφέρεια της Ντούμα«, ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση.

Μετά από επτά ημέρες αεροπορικών επιδρομών και χερσαίων επιχειρήσεων εναντίον της Γούτα, έχουν σκοτωθεί 519 άμαχοι, εκ των οποίων περίπου οι 100 είναι παιδιά, υποστηρίζει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ομοφώνως απόφαση με την οποία ζητείται η εφαρμογή, χωρίς καθυστερήσεις, ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός στη Συρία.

Το κείμενο που υιοθετήθηκε, αφού τροποποιήθηκε αναρίθμητες φορές, «ζητά από όλες τις πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες χωρίς καθυστέρηση για τουλάχιστον 30 ημέρες στη Συρία» εφαρμόζοντας μία ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.

Ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητήριου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αμπντέλ Ραχμάνε δήλωσε ότι «βρίσκονται σε εξέλιξη καθημερινά συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων του καθεστώτος και την οργάνωση Τζάις Αλ Ισλάμ στα νότια της ανατολικής Γούτα».

Πολλές προσωρινές εκεχειρίες έχουν τεθεί σε ισχύ στη Συρία από την έναρξη της σύγκρουσης, ωστόσο οι περισσότερες έχουν πέσει στο κενό καθώς παραβιάζονται από κάποια ή κάποιες πλευρές.

Περισσότερα από 13,1 εκατομμύρια Σύροι έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια, ανάμεσά τους 6,1 εκατομμύρια πρόσφυγες στο εσωτερικό της ρημαγμένης έπειτα από επτά χρόνια εμφυλίου πολέμου τους χώρας.

Περισσότεροι από 340.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, άγνωστος είναι ο αριθμός των τραυματιών και των αγνοουμένων.

Πάπας Φραγκίσκος: Αυτό είναι απάνθρωπο

Έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός και απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας απηύθυνε σήμερα ο πάπας Φράγκισκος, χαρακτηρίζοντας «μαρτυρική» τη Συρία. «Όλο αυτό που συμβαίνει είναι απάνθρωπο» σημείωσε ο ποντίφικας στο κυριακάτικο μήνυμά του προς τους πιστούς στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη.

«Αυτές τις μέρες συχνά στη σκέψη μου κυριαρχεί η αγαπημένη και μαρτυρική Συρία», είπε μεταξύ άλλων και υπογράμμισε πως: «Δεν μπορείς να πολεμήσεις το κακό με ένα άλλο κακό».

Κατάρ: Υπόλογη η παγκόσμια κοινότητα

Παρέμβαση έκανε και ο εμίρης του Κατάρ Σέιχ Ταμίμ Μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, κάνοντας λόγο για «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας». Σε μήνυμά του, χθες, στο Twitter ο εμίρης τόνισε ότι η προστασία των πολιτών στον ανταρτοκρατούμενο θύλακα «παραμένει ευθύνη της παγκόσμιας κοινότητας».