Πάντως, οι εκκλησίες παραμένουν ανοιχτές για τους πιστούς, σε πολλές χώρες. Οχι μόνο στη Ρωσία, με τον ορθόδοξο πληθυσμό, αλλά και αλλού, εκτός και εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στη Φινλανδία, για παράδειγμα, με τα ισχύοντα έως τις 10 Ιανουαρίου, οι εκκλησίες παραμένουν ανοιχτές για τους πιστούς, με επιτρεπόμενο αριθμό 10 -δέκα-ατόμων. Στη Γερμανία από Γερμανό δημοσιογράφο μαθαίνουμε, επίσης, πως οι εκκλησίες παρέμειναν και παραμένουν ανοιχτές για τους πιστούς, με αριθμητικούς περιορισμούς.

Ανοιχτές οι εκκλησίες και στη Γαλλία, και παραμένουμε, προσωρινά στις χώρες αυτές, Περιορισμοί υπάρχουν. αλλά οι εκκλησίες δεν έκλεισαν

Τα Θεοφάνια και ο συνωστισμός

Το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα, μετά τα Θεοφάνια και τις πολλές προβλέψεις για πολλές. κακές συνέπειες, εξαιτίας του συνωστισμού.

Οσες και όσοι πήγαμε στην εκκλησία είδαμε, πως υπήρχαν μέτρα και άνθρωποι, που είχαν οριστεί να ελέγχουν. Επέτρεπαν την είσοδο, μόνο σε ορισμένο αριθμό.Τα καθίσματα είχαν τοποθετηθεί έτσι, ώστε να εμποδίζεται η ταυτόχρονη παρουσία πολλών προσκηνητών και οι αρμόδιοι δεν επέτρεπαν να παραμείνεις παρά για τα πλέον βασικά. Άναμα κεριού, σύντομη προσευχή και Θεία Κοινωνία, όσοι το ζητούσαν.

Νωρίς το πρωί, δε, ελάχιστοι ήταν οι προσκυνητές, που πήγαν, αμέσως μόλις τελείωσε η λειτουργία και αφαιρέθηκαν οι κορδέλες απαγόρευσης εισόδου.

Αν μιλήσουμε όμως για πραγματικό και επικίνδυνο συνωστισμό, αυτός , πριν και μετά τα Θεοφάνια, ήταν και είναι υπαρκτός αλλού. Οχι στις εκκλησίες, όπου, εκτός εξαιρέσεων, τα μέτρα τηρήθηκαν με ευλάβεια, όπως παραδέχονται, άλλωστε, με δηλώσεις τους αρμόδιοι.

Ιδιαίτερα αισθητός είναι στα μέσα συγκοινωνίας, Εδώ ο συνωστισμός, σε ώρες αιχμής, είναι μεγαλύτερος από ότι ήταν πριν από τον κορονοϊό, διότι μπορεί να μπήκαν στην κυκλοφορία περισσότερα λεωφορεία ,κλπ και να πύκνωσαν τα δρομολόγια, όπου αυτό ‘έγινε, αλλά μειώθηκαν οι θέσεις των καθισμάτων, εξαιτίας των μέτρων.

Το ένα από τα δύο καθίσματα μένει κενό και από πάνω,δίπλα, και γύρω γύρω οι επιβάτες αλληλοσπρώχνονται, όπως πριν από τον κορονοϊό και περισσότερο. Τελευταία, δε, οι επιβάτες κάθονται και στην απαγορευμένη θέση, με τον πρώτο, ενίοτε, να του υπενθυμίζει πως παρανομεί. Καλά, απαντά, και κουρασμένος, η κουρασμένη,όπως είναι δε συνεχίζει. Η, συνεχίζει, και τότε τσακώνονται.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει σε κεντρικά σημεία της πόλης, στα καταστήματα τροφίμων, όταν οι πελάτες περιμένουν να προμηθευτούν τα ίδια προϊόντα, και σε υπαίθριες αγορές. Η διαφορά είναι, πως στις περιπτώσεις αυτές οι επικριτές είναι λιγότερο αυστηροί από ότι με τις εκκλησίες

Ο ρόλος των ανοιχτών εκκλησιών στην αντιμετώπιση της πείνας

Οι εκκλησίες, ιδιαίτερα οι μεγάλες, παρέχουν φαγητό, κάθε μέρα,η κάθε μια, σε πάνω από 100 ανθρώπους και στις γιορτές στέλνουν δέματα με τρόφιμα, Αυτά, εκτός την οικονομική βοήθεια σε ανθρώπους με πολλά προβλήματα. Για το έργο τους υπάρχει η συμβολή των ανθρώπων που θα αγοράσουν ένα κερί, ένα θρησκευτικό ημερολόγιο, που θα βάλουν κάτι στο δίσκο

Οι άνθρωποι

Εχουν δικαίωμα να πάνε στην εκκλησία να ανάψουν ένα κερί, να ακούσουν λειτουργία, να προσκυνήσουν κ.λπ, όσοι το αποζητούν λίγο, η πολύ πιστοί, η και άλλοι, η δεν έχουν; Και αν μιλάμε για Δημοκρατία αυτο ισχύει για τη μειοψηφία, μόνο η και για την πλειοψηφία;

Πηγή: pelazkarabo.blogspot.com