Ανοχύρωτος στα στοιχεία της φύσης  αποδείχτηκε για άλλη μια φορά ο νομός Ροδόπης. Ποτάμια που υπερχείλισαν, αναχώματα που δεν συγκράτησαν την ορμή του νερού και μπαζωμένα ρέματα συνθέτουν την εικόνα.

Τα προβλήματα έγιναν φανερά με το πρώτο φως της ημέρας ακόμα από την πόλη της Κομοτηνής όμως οι μεγαλύτερες καταστροφές καταγράφονται στο ανατολικό τμήμα του νομού.

 

Τα Αμάραντα δέχτηκαν μεγάλες ποσότητες νερού με συνέπεια οι πυροσβέστες  απεγκλωβίσουν τουλάχιστον 25 άτομα από τα σπίτια τους. Η είσοδος στο χωριό για πολλές ώρες ήταν απροσπέλαστη. Μεγάλα προβλήματα σημειώθηκαν και σε χωρίς όπως το Πάμφορο και ο Δοκός, οικισμοί όπου και στο πρόσφατο παρελθόν είχαμε πλημμυρικά φαινόμενα όπως και στα Αμάραντα.

Η κατάσταση είναι δύσκολη για τους κατοίκους των χωριών που είδαν το νερό να κατακλύζει σπίτια, χωράφια, μαντριά και δρόμους. Στα χωριά που επλήγησαν ακόμα δεν έγιναν αντλήσεις υδάτων και είναι δύσκολο προς το παρόν να υπολογιστεί το μέγεθος των ζημιών.

Κλειστά  θα παραμείνουν σήμερα στους οικισμούς των Αμαράντων -Ισάλου και Βάκου-Παρακαλούνται οι οδηγοί σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο του Δήμου μας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μετακινούνται μόνο εφόσον υπάρχει ανάγκη.

Λόγω της συνεχιζόμενης βροχόπτωσης και των πλημμυρικών φαινομένων που έπληξαν κυρίως τους οικισμούς της ΔΕ Μαρώνειας ,με απόφαση του Δημάρχου σε συνεννόηση με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης σήμερα τα δημοτικά σχολεία Αμαράντων ,Ισάλων και Βάκου θα παραμείνουν κλειστά. Επίσης οι μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων που κατοικούν στα χωριά αυτά δεν θα μετακινηθούν προς την Ξυλαγανή.

Παρακαλούνται οι κάτοικοι όλων των οικισμών του Δήμου μας αλλά και οι διερχόμενοι από το επαρχιακό οδικό δίκτυο να μετακινούνται μόνο εάν αυτό είναι απολύτως απαραίτητο ,να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις υποδείξεις της Τροχαίας.

Να σημειωθεί ότι πριν από λίγο λόγω καθίζησης έκλεισε ο δρόμος Ξυλαγανής Ιμέρου.Η όποια μετακίνηση των συνδημοτών θα γίνεται μόνο από την παραλιακή οδό προς Προφήτη Ηλία.

Πηγή: xronos.gr