Του Βασίλη Κ. Καλαμαρά                                                         

Τέσσερις παράλληλες ιστορίες, συμπλεκόμενες, αλλησυμπληρούμενες,  δυσοίωνες, σφραγισμένες από το χρώμα του αίματος. Εγκλήματα από απόγνωση ή από πρόθεση, τιμωρημένα και ατιμώρητα, κάποτε η ιστορία εξυφαίνεται ως ένα θρίλερ μεταφυσικής αγωνίας, άλλοτε αναφαίνεται ως ένα ντοκουμενταρισμένο  βιβλίο εποχής.

Το μυθιστόρημα της Αργυρώς Μαντόγλου, «Σώμα στη βιτρίνα» (εκδόσεις Μεταίχμιο) είναι ένα κινούμενο ψυχεδελικό πεδίο, το οποίο άλλοτε ανασταίνεται υπέρ της κινητικής ζωής κι άλλοτε καταβυθίζεται στην πλουτώνια  ερημιά.

Πρωταγωνιστής φανερός, και κρυφός όταν κινεί τα νήματα ως μαριονετίστα η συγγραφέας, ο ζωγράφος Ρέμπραντ. Ωστόσο υποχωρεί μπροστά στον κυρίαρχο πρωταγωνιστή: το Άμστερνταμ ως κέντρο ανήθικων συναλλαγών, ως μοχλός κίνκι φαντασιώσεων, ως χοάνη πολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων, ως λαγνουργείο σεξουαλικών φαντασιώσεων.

Δύο διαφορετικοί αιώνες, δύο διαφορετικές κοινωνικότητες. ΄Ομως και οι δυό με τα σημάδια από την κατάρα της ανέχειας, που αναγκάζει τους ανθρώπους να ξεφτιλίζονται, να διαλύονται, να εξαφανίζονται.

Η ζωή της νεαρής φτωχής Δανής χωρικής Έλσε Κρίστενς – μια  πραγματική ιστορία του 17ου αιώνα –  μοντέλο του Ρέμπραντ, την οποία ανέβασαν στην αγχόνη με το όργανο του εγκλήματος της: το τσεκούρι με το οποίο σκότωσε μια γριά ιδιοκτήτρια ενός καπηλειού-πορνείου, που την ανάγκαζε να εκπορνεύεται-κι εκείνη αντιστεκόταν.

Μ’ ένα άλμα στον χρόνο, η Αργυρώ Μαντόγλου προσγειώνεται στο Άμστερνταμ του 2014 δίνοντας ελληνικό χαρακτήρα στην αφήγηση που βλέπει το είδωλο της στον καθρέφτη του ξένου κατακρεουργημένου κοριτσιού.

Η Νατάσσα, η Ελισάβετ και ο Άγγελος είναι χτυπημένοι από την παρατεταμένη ελληνική κρίση, οικονομικά, ψυχολογικά και ηθικά. Η πρώτη εκπορνεύεται ακριβώς δίπλα από το σπίτι του Αδαμαντίου Κοραή, η δεύτερη γράφει ένα βιβλίο με θέμα τη ζωή της Κρίστενς και τη σχέση της με τον Ρέμπραντ, ο τρίτος πάσχει από συναισθησία και προσπαθεί να διαγράψει το επανερχόμενα φαντάσματα του παρελθόντος.

Ωστόσο, όλοι οι δρόμοι αυτού του βιβλίου άρχονται και περατώνονται στην Κόκκινη Συνοικία: «Εδώ το σύστημα λειτουργεί ως μια κρεατομηχανή που αλέθει τα πάντα έχοντας ως καύσιμο τους αδύναμους», σχολιάζει η συγγραφέας. Οι αδύναμοι ως ανώνυμοι ρίχνονται στον σκουπιδοντενεκέ της Ιστορίας.

 

ΑΡΓΥΡΩ ΜΑΝΤΟΓΛΟΥ

Σώμα στη βιτρίνα

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ. 408

Τιμή: 16,60€