Ακούγοντας τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να παρουσιάζει την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, νιώθω πως είμαι στη θάλασσα και κολυμπάω. Όπως είπε έχουμε βγάλει το κεφάλι από το νερό και κοιτάμε την ακτή.

Στην επιφάνεια της όλα είναι ωραία αλλά στο βάθος της υπάρχει σκοτάδι και ο επικίνδυνος βυθός.

Τα πλεονάσματα που θριαμβολογεί η κυβέρνηση δεν προέρχονται από την παραγωγή πρώτων υλών και τις επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα αλλά από την υπερφορολόγηση και κάποιες επιτυχίες κατά της φοροδιαφυγής μέσω των πλειστηριασμών.

Οι εξαγωγές μας αυξήθηκαν κατά 16% αλλά οι εισαγωγές είναι πάνω από 1%κάθε μήνα από αυτές και το ισοζύγιο γέρνει.

Μέχρι την Τρίτη οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ παλεύουν να εκδώσουν χιλιάδες παγωμένες συντάξεις σε δικαιούχους που περιμένουν πάνω από τρία χρόνια και ζουν με την πενιχρή προκαταβολή του ποσού που τους αναλογεί.

Ο συνολικός αριθμός που είναι σε εκκρεμότητα φτάνει τις 300.000 ( 160.000 κύριες. 129.000 επικουρικές και 15.000 χηρείας) και αν τις προσθέσουμε στα ήδη 2,6 εκατ. γίνεται αντιληπτό που βαδίζουμε.

Η χρηματοδότηση αυτών στην ουσία εκμηδενίζει το περήφανο αριστερό πλεόνασμα.

Ταυτόχρονα μεγαλώνει ο κατάλογος των υπαλλήλων στη Βουλή, φτάνουν τα 2.073 άτομα με αυξητική τάση στους επιστημονικούς συνεργάτες κατά 19.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τα αντίστοιχα στοιχεία του Οκτωβρίου 2016 οι υπάλληλοι ήταν 2.008 και αντίστοιχα, 575 μόνιμοι, 646 ιδιωτικού δικαίου, 68 ειδικοί φρουροί, 142 μετακλητοί και 577 επιστημονικοί συνεργάτες.

Αίσθηση και ερωτηματικά προκαλεί, πάντως το γεγονός ότι ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων παραμένει σταθερός παρά τις αλλαγές που έχουν γίνει στον Κανονισμό της Βουλής για τον περιορισμό του αριθμού που δικαιούται ο πρόεδρος και αντιπρόεδροι του κοινοβουλίου, ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων καθώς και οι πρώην πρωθυπουργοί και πρόεδροι Βουλής.

Οι επιλογές 

Δύο είναι οι δρόμοι μέχρι τον Αύγουστο του 2018, νέο δάνειο ή εκλογές με ηρωική έξοδο  αν ζητήσουν οι δανειστές νέα μέτρα. Στην Κουμουνδούρου επενδύουν στην «κούραση» της ΝΔ και στην νεογέννητη Κεντροαριστερά που θα μπουσουλάει.

Στην Πειραιώς οσμίζονται καπνό εκλογών και αλλάζουν εκπρόσωπο Τύπου, αποχωρεί ο Κικίλιας και έρχεται φρούτο εκ Βρυξελλών, η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη. Επίσης ολοκληρώνονται οι αλλαγές στο ψηφοδέλτιο με ανθρώπους από την αγορά.