Ο γνωστός, υποψήφιος για Όσκαρ, ηθοποιός, Σαμ Σέπαρντ, αλλά και ένας από τους πιο σημαντικούς Αμερικανούς αβάν-γκαρντ θεατρικούς συγγραφείς, “έφυγε”, σε ηλικία 73 χρόνων, ύστερα από επιπλοκές αμυοτροπικής πλευρικής σκλήρυνσης.

Συγγραφέας που κατέγραψε τις σκοτεινές πλευρές της αμερικανικής οικογένειας, αλλά και τη διάλυση του αμερικανικού ονείρου, σε μια σειρά σημαντικά, με μεγάλη επίδραση σε άλλους συγγραφείς, έργα που πρώτο ανέβηκαν στο off Broadway, όπως το “Buried Child” (“Το θαμμένο παιδί”, βραβείο Πούλιτζερ, 1979), “Curse of the Starving Class” (“Η κατάρα της λιμοκτονούσας τάξης”)  “A Lie of the Mind” (“Το ψέμα ενός μυαλού”), καθώς και των “True West” (“Η αληθινή Δύση”) και “Fool for Love” (“Τρελός για έρωτα”), έργα που έγιναν δεκτά κε ξεχωριστή επιτυχία και το Μπρόντγουεϊ.

Ο Σέπαρντ γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου του 1943 στο Fort Sheridan του Ιλινόις. Γιος στρατιωτικού, πέρασε τα πρώτα του χρόνια σε διάφορες στρατιωτικές βάσεις μέχρι που η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Καλιφόρνια.

Το ενδιαφέρον του για το θέατρο ξεκίνησε από τη σχολική ηλικία, και, το 1962, παρόλο που είχε αρχίσει σπουδές στη γεωργία, αποφάσισε να ακολουθήσει ενα περιοδεύοντα θίασο που περνούσε από την πόλη του. Με τον θίασο αυτό εργάστηκε δυο χρόνια για να εγκατασταθεί τελικά στη Νέα Υόρκη, όπου αρχίζει να γράφει τα πρώτα του έργα. Η επιτυχία τους σε σκηνές off Broadway θα του εξασφαλίσουν διάφορα σημαντικά OBIE (Off Broadway) βραβεία. Στην περίοδο αυτή θα ενδιαφερθεί και για τη μουσική, ιδιαίτερα για τη ροκ, και θα παίζει ντραμς με τους Holy Model Rounders.

Το 1971 θα μετακομίσει στο Λονδίνο όπου θα συνεχίσει να γράφει για το θέατρο. Με την επιστροφή του το 1974 στις ΗΠΑ, θα εγκατασταθεί στο Σαν Φρανσίσκο και θα γίνει ο μόνιμος  συνεργάτης του Manchester Theater, σε όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του ‘70 και εκείνη του ´80. Την περίοδο αυτή θα αρχίσει και τη συνεργασία του με το Χόλιγουντ, αρχικά στο σενάριο της ταινίας “Ζαμπρίσκι Πόιντ” του Αντονιόνι.

Γνωστός πάντως ως ηθοποιός θα γίνει το 1983 με το ρόλο του Τσακ Γιέγκερ στην ταινία “Οι κατάλληλοι άνθρωποι” του Φίλιπ Κάουφμαν. Από τους υπόλοιπους ρόλους του ξεχωρίζουν εκείνοι στις ταινίες “Τρελός για έρωτα”, “The Pelican Brief”, “Αληθινή αγάπη”, “Μαύρο γεράκι: η κατάρριψη”, “Don’t Come Knocking”, “Η δολοφονία του Τζέσι  Τζέιμς από τον δειλό Ρόμπερτ Φορντ”, “Παιχνίδια συνωμοσίας” “Ατίθαση συντροφιά”, “Σκότωσε τους γλυκά”, “Σκουριασμένη πόλη”, κ.ά.